Eind april heeft de Amerikaanse singer-songwriter Julia Michaels nieuwe muziek uitgebracht op haar album ‘Not In Chronological Order’. Voor het grote publiek is haar naam nog niet heel bekend, maar haar werk is vast en zeker voorbij gekomen. Ze schrijft namelijk onder meer voor en met andere artiesten als Demi Lovato, Selena Gomes, Shawn Mendes, Nick Jonas, P!nk en Britney Spears. Nu heeft Michaels zelf het heft in handen genomen en haar eigen album uitgebracht.

Na haar wereldwijde solodoorbraak in 2017 met het nummer ‘Issues’, heeft Julia Michaels sporadisch nog eigen muziek de wereld in gebracht. Zo kwamen er in 2019 twee EP’s uit, ‘Inner Monologue Part I’ en ‘Part II’. Maar met ‘Not In Chronological Order’ slaat Michaels een andere weg in. De redelijk pessimistische en depressieve teksten die Michaels eerder schreef, zijn nu vervangen door een vrolijkere en verliefde toon. Julia Michaels zit goed in haar vel en dat is te horen.

Ze heeft misschien niet de beste stem (die overigens wel heel herkenbaar is), maar tekstueel is ze een van de beste van haar generatie. In het openingsnummer ‘All Your Exes’ zingt ze de gedurfde tekst “I wanna live in a world where all your exes are dead”. Een jaloerse blik op het relatieverleden van haar huidige vriend. Een van de meest vrolijke nummers is, ironisch genoeg, ‘Pessimist’. Hierop zingt ze dat haar vriend haar van een pessimist in iets anders heeft weten te veranderen.

Vrijwel het hele album is dan ook een gezongen liefdesbrief voor haar huidige vriend, songwriter JP Saxe. Met hem heeft ze ook het Grammy-genomineerde nummer ‘If The World Was Ending’ geschreven. Op dit album heeft ze ook met hem samengewerkt op het nummer ‘Little Did I Know’.

‘Not In Chronological Order’ is een echt popalbum dat lekker weg luistert. De akoestische klanken van gitaar en piano worden afgewisseld met meer digitaal geproduceerde popnummers met een lichte beat. Onder andere ‘Undertone’ kan beter als elektrische dance-pop worden gecategoriseerd. Maar ook dit past prima bij Julia Michaels en haar stem. Ze is dan ook niet onbekend in dit genre door eerdere samenwerkingen met Kygo, ‘Carry Me’, en Clean Bandit, ‘I Miss You’.

Dat Julia Michaels niet vaker solo muziek uitbrengt, is een gemis. Dit prachtige en persoonlijke album is heerlijk om naar te luisteren. Eén minpuntje, er staan maar 10 nummers op het album en het is dus al binnen een half uur beluisterd. Het uitbrengen van meer solowerk zal nog even duren, maar haar samenwerkingen zullen hoogstwaarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. In juni brengt haar vriend JP Saxe zijn debuutalbum uit en daar zal Michaels ongetwijfeld ook aan mee hebben gewerkt. In ieder geval is er voor iedere popmuziekfan nu ‘Not In Chronological Order’ om te luisteren. (9/10) (Republic Records)

Deel: