Zodra de eerste noten van ‘Who’s Hurting Who’ uit je boxen komen galmen, hoor je meteen de onmiskenbaar groovy discosound van Chic frontman Nile Rodgers. Het is een voorbode van het album ‘Europiana’, dat op 25 juni uitkomt. Jack Savoretti schreef er het afgelopen jaar aan vanuit zijn huis in Oxfordshire.

Met de toevoeging van Rodgers op de single ‘Who’s Hurting Who’ probeert Savoretti het geluid van de zomers uit zijn jeugd te vangen. Daarin speelde de muziek van Chic een belangrijke rol: “Nile brings groove, glamour and chic that is everything that Europiana is,” vertelt Savoretti. “’Europiana wouldn’t exist without Nile Rodgers!”

Voor dit album richtte hij zijn blik naar buiten toe, waar hij voorheen vaak voor persoonlijke onderwerpen koos. “’Singing to Strangers’ was my first album that wasn’t all about me, which I loved,” vertelt de Engelsman. “’Europiana’ pushes that further. There are more characters and bigger concepts. I’m looking out at the world, not inwards.”

Naast de funky frontman is er nog een muzikale legende die een bijdrage heeft geleverd aan het album. Savoretti, die de het album eind 2020 opnam in de Abbey Road studio’s, wist John Oates te strikken voor het nummer ‘When You’re Lonely’. Oates nam de backing vocals en gitaar voor het nummer op in Nashville en producer Clam Blackwood smeedde alle grondstoffen tot een solide eindresultaat.

Deel: