Als je een nieuw album te recenseren krijgt, is het altijd een vraag wat het wordt. We kregen de nieuwe plaat van Ohwowmatt, ‘I’m not ok’, en waren positief verrast. ‘I’m not ok’ is een verrassend hiphop-album geworden.

Meteen al lekker door openingsnummer ‘I’m not ok’, de titeltrack, die met nieuws-samples op de achtergrond een sterk geproduceerde track is geworden. Een geweldig nummer om mee te openen en een die zeker meteen blijft hangen. Mogen we verder ook zo’n sterk album verwachten? We hopen van wel, want Ohwowmatt legt de lat hiermee meteen hoog.

Ook op de tweede track, ‘Losing myself’, wordt in het begin al direct dat gebruik van nieuwssamples gebruikt, en dat maakt een sterke herkenbaarheid voor de artiest. Het is wellicht al meteen het beste nummer op het album, met een erg krachtige beat. Persoonlijke teksten waarmee de rapper zich kwetsbaar opstelt, hoor je terug in ‘Drugs don’t ease my pain’. Geen overdreven agressieve teksten, maar een persoonlijk epos, waarmee de 25-jarige Amerikaan zichzelf in de wereld zet. Knap, maar zoals al eerder gezegd, ‘I’m not ok’ bevat gelukkig nog wel meer goede nummers.

Het album is over het algemeen genomen gewoon een strak album. Het valt op door de persoonlijke context en de sterke productie, die we overal horen op het album. Ohwowmatt weet hiermee een EP neer te zetten waarmee hij in ieder geval potentie heeft.

Ook ‘Bigsad’ is een nummer dat je niet snel vergeet. Maar toch is het anders. Een snellere beat en flow, in vergelijking met de rest van de nummers. Een iets minder positieve achtergrond en juist door dat nummer is het album net dat beetje anders dan zomaar standaard. Maar ook zonder dat nummer is ‘I’m not ok’ al gewoon lekker krachtig. Zeker ook de helaas al afsluitende ‘Young drugged Love’, met z’n piano-beat, die de klasse van de muzikant naar voren haalt. De productie van Flex Wayne draagd daar echter zeer zeker in positieve manier toe bij ook.

Is er dan helemaal niets op de debuut-EP af te dingen? Jawel, toch wel. Maar of dat dat negatief is, is ook de vraag. Het meest negatieve van ‘I’m not ok’ is namelijk dat het hele album slechts tien minuten lang duurt. Of beter gezegd, tien minuten kort. Zonde, want Ohwowmatt kan zeker meer. Ohwowmatt geeft met de EP echter een duidelijk visitekaartje af en geeft hiphopliefhebbers zeker iets om naar uit te kijken, zijnde een compleet album. Ohwowmatt heeft op ‘I’m not ok’ zijn beste beentje voor gezet en smaakt zeker naar meer. En daarmee is alles gezegd. (7/10) (Bigsad)

Deel: