Het valt niet te ontkennen dat met de rare tijd veel artiesten het lastig hebben. Touren en optreden zit er nog niet in. Voor John Smith was dat helaas niet het enige. Eind 2020 kwamen erboven dat alles ook nog een aantal persoonlijke problemen. Gelukkig ging hij niet bij de pakken neerzitten en besloot hij de gordijnen dicht te doen en een pen te pakken.

Dan zou je bijna verwachten dat het album een zware en droevige zal worden. Laat ‘The Fray’, zoals het nieuwe album heet, juist het tegenovergestelde zijn. Het album staat vol met up liftende nummers die juist het pad omhoog bezingen. Wel komen de moeilijkheden als een soort van ode voorbij.

John Smith is een Britse folk artiest die lange tijd zonder onder contract te staan bij een label platen uitbracht. Zijn gitaarspel heeft grote invloed gehad op onder andere Ben Howard. Smith maakt vooral gebruik van open tuning van de gitaar en percussie technieken.

Op deze nieuwe plaat zijn een hoop gast artiesten te horen. Zo zijn Bill Frisell, Lisa Hannigan, Sarah Jarosz en The Milk Carton Kids te gast. Niet bepaald de kleinste namen dus.

Het album geeft een heerlijk rustgevend gevoel. De muziek nodigt uit om er goed voor te gaan zitten en te luisteren naar de tekst. Diezelfde teksten moeten dan ook wel de aandacht vast kunnen blijven houden en daarmee hebben we ook meteen de kracht van dit album te pakken. Het weet je te blijven boeien. Het tempo wisselt van nummer op nummer, maar niet extreem veel waardoor je het gevoel van de plaat niet verliest. Ook de vocalen van Smith zorgen daarvoor.

Deze nummers komen binnen, hij vertelt waar hij het moeilijk mee heeft/heeft gehad. Het komt écht over, niet zomaar verzonnen lyrics om even snel een nummer af te maken. Hier en daar wel een cliché titel als ‘Hold On’, maar zoals net vermeld is dit niet zomaar een ‘Hold On’. Hier zit een lading aan en deze komt binnen.

Het zijn ook teksten waaraan we allemaal wel kunnen relateren. Neem hiervoor bijvoorbeeld albumopener ‘Friends’. Iedereen heeft wel eens wat onenigheid en soms escaleert dat. Tegelijkertijd weet je diep van binnen dat sommige vriendschappen zelfs dat te boven kunnen komen. “My friend, I won’t ever say goodbye. We’ll find, one another down the line.”

Voor de americana en folk fan is dit nieuwe album van John Smith zeker aan te raden. Mensen die niet zo van dat poppy cliché gedoe houden kan ik deze ‘The Fray’ ook zeker aanraden. Een prachtige plaat vol sterke songs. (9/10) (Thirty Tigers/Commoner Records)

Deel: