Kings of Leon brengt in samenwerking met de tech-startup Yellowheart hun nieuwe album uit als een non-fungible token, of NFT. Hiermee springt de band in op de rage met betrekking tot dit type cryptocurrency, die vergelijkbaar is met bitcoin.

De Amerikaanse rockgroep zal drie verschillende soorten NFT verkopen: één, die voor een beperkte tijd beschikbaar zal zijn, fungeert als een soort luxe versie van het nieuwe album ‘When You See Yourself’ van de band. De andere token is een collectors item waarvan er slechts zes op een veiling worden verkocht. Dit token is in feite een levenslang geldig ticket voor alle toekomstige shows van de band. De laatste bevat exclusieve audiovisuele kunst. Iedere NFT is voorzien van een werk van kunstenaar Night after Night.

Non-fungible tokens: een korte uitleg

Een NFT is een unieke cryptocurrency token, waarop muziek en albums kunnen worden uitgegeven. Ook wordt op deze manier bijvoorbeeld kunst verkocht. De NFT is net als iedere andere cryptovaluta, zoals de inmiddels bij een groot publiek bekende Bitcoin en Ethereum. De non-fungible tokens maken gebruik van een transparante blockchain, waarop te zien is dat de tokens schaars zijn. In het geval van Kings of Leon zijn de tokens zelfs uniek.

Het grote verschil tussen een NFT en een andere cryptocurrency, is dat ieder token uniek is. Volgens Bitiq zijn tokens ook niet inwisselbaar voor elkaar. Bij Bitcoin maakt het niet uit welke Bitcoin jij in je bezit hebt, deze vertegenwoordigen dezelfde waarde en hebben dezelfde eigenschappen.

Groei in gehele cryptocurrency-industrie

De NFT-sector heeft de afgelopen maand een hoge vlucht genomen, dankzij een overloop van interesse vanuit de bredere cryptocurrency-industrie. Met de technologie kunnen artiesten, muzikanten en anderen digitale goederen in code “verpakken”, waardoor deze op een gedecentraliseerde manier kunnen worden gekocht en verkocht, waardoor een volledig digitale replicatie van de traditionele kunstmarkt ontstaat.

Data van SWEETESTHOME NL maakt duidelijk dat er gedurende heel 2020 een groeiende interesse te zien is in decoratie van de eigen woning door de toegenomen hoeveelheid tijd die mensen thuis doorbrengen. NFT’s maken het onder andere mogelijk om digitale kunst aan te schaffen. Voor bands biedt de non-fungible token de optie om een nieuwe inkomensstroom aan te boren nu er geen geld wordt verdiend aan concerten en festivals tijdens de coronapandemie.

When You See Yourself

Het nieuwe album van Kings of Leon wordt niet enkel aangeboden als NFT, maar zal ook te beluisteren zijn via Spotify. De NFT-versie die vanaf 5 maart te koop is op Yellowheart biedt echter als enige product speciale voordelen. Het token wordt op 50 dollar gewaardeerd en na twee weken worden er geen nieuwe tokens meer gemaakt. De NFT wordt vanaf dat moment schaars en een verhandelbaar verzamelobject.

Daarnaast worden er 6 unieke ‘golden tickets’ geveild. Er worden er 18 gemaakt, maar de rest houdt de band zelf. Een golden ticket is levenslang inwisselbaar voor 4 plekken helemaal vooraan bij een liveconcert.

Deel: