Het derde album van Adam Douglas alweer. Geboren en getogen in Oklahoma, USA woont deze singer-songwriter/gitarist nu alweer ruim 10 jaar in Noorwegen. Naast touren ter promotie van zijn albums ‘I May Never Learn’ en ‘Beauty & The Brawn’ deed hij er ook veel studio- en live-sessie werk met artiesten als Jon Bon Jovi, Larry Carlton, Sting, Bonnie Raitt, Vidar Busk, Robben Ford, Kirk Fletcher, Ten Years After, Chris Medina en Michael Landau. Nu dus zijn derde solo album, ‘Better Angels’.

Het album laat op opener ‘Joyous We’ll Be’ direct de richting van Douglas horen; Heerlijke soulvolle poppy roots-songs. De goed gekozen opener wekt hoge verwachtingen en gedurende het album maakt Douglas die waar. Zijn inspiratie haalt Adam Douglas uit de fraaie natuur van zijn nieuwe thuisland en de “rich melting pot of culture and music; through Howlin’ Wolf, Sam Cooke and Ray Charles onward to Tom Petty, Billy Joel and Joe Jackson”.

Douglas neemt de luisteraar op ‘Better Angels’ mee naar zijn persoonlijke midlife analysis. Om het nu een crisis te noemen is inderdaad overdreven, tenzij je iedereen zo’n sfeervolle midlife crisis gunt. Als componist en schrijver is Douglas voor het grootste deel van zijn 12 nieuwe American roots music songs zelf verantwoordelijk. Op ‘Better Angels’ hoor je high-quality poppy soul met invloeden van rock ’n roll, country, gospel, rhythm & blues, folk en (big band) jazz.

Een heerlijk album, waarbij enkele nummers wel opvallen. Een van de beste nummers van het album is ‘Into My Life’. Heerlijk hoe Douglas hierop het geluid van de Doobie Brothers en Chicago benadert. Het nummer zou op albums van beide bands kunnen staan zonder uit de toon te vallen. Een heerlijke track die hier inmiddels meerdere keren uit de speakers is geschald. Het heeft een lekkere beat en blijft lekker hangen. Dit is toch wel een van de nummers die ervoor zorgen dat je het album vaker wil horen. Maar ‘Better Angels’ bevat nog wel meer goeds.

Op ‘Better Angels’ werkt Douglas samen met onder anderen Cory Chisel en Jeff Wasserman en brengt hij een covertje van Lucy Silvas, ‘Change My Mind’, afkomstig van haar album ‘E.G.O.’ uit 2018. Adam’s versie klinkt wat gospel-achtig, niet helemaal lekker bij de rest passende. En zeker de muzikale breaks waarin Douglas het puur op zijn stem moet doen missen net de finesse. En dat terwijl het nummer toch wel dat gevoel heeft dat je op de rest van het album ook hoort. ‘Better Angels’ is over het algemeen genomen echter een lekker album. Adam Douglas doet met het album gewoon wat het moet doen.

Adam Douglas levert met ‘Better Angels’ een mooi album af. ‘Into My Life’, ‘Build A Fire’, maar ook ‘Dying Breed’, de bonustrack, het zijn stuk voor stuk sterke nummers. Hoewel we nog steeds niet snappen wat een bonustrack op een eerste uitgifte van een nieuw album doet. Een marketingtruukje dat ‘Better Angels’ eigenlijk niet eens nodig heeft. Adam Douglas heeft met ‘Better Angels’ duidelijk zijn best gedaan. (8/10) (Compro Records / Reva Records)

Deel: