King Gizzard & The Lizard Wizard kondigt de komst van hun opvolgalbum ‘L.W.’ aan. De zeskoppige band brengt tegelijkertijd een nieuwe single uit, genaamd ‘Pleura’. ‘L.W.’ verschijnt op 26 februari en telt, net als de voorganger ‘K.G.‘, tien nummers. Op het zeventiende album in tien jaar tijd staan de eerder uitgebrachte singles ‘If Not Now, Then When?’ en ‘O.N.E.’

Ruim tien jaar lang werkte de band in een moordend tempo aan nieuwe nummers die. De pandemie dwong de band ertoe om zoals frontman Stu Mackenzie het verwoordt, “de hersenen te resetten en uit te zoeken hoe we iets anders kunnen doen”. Het resulteerde in twee albums die een stapje verdergaan dan voorgaande releases. In hun zoektocht naar ‘de noten tussen de noten’ – door middel van onder andere Turkse snaarinstrumenten – ontdekte de band een muzikaal palet dat verder reikt dan westerse rock.

In november van vorig jaar bracht de band het album ‘K.G.’ uit, evenals het live-album ‘Live In S.F. ’16’. Het nieuwe album dient als de directe opvolger van ‘K.G.’, maar kan ook gezien worden als een op zichzelf staand werk. Toch wordt er hier en daar geknipoogd naar de vorige plaat. ‘L.W.’ eindigt bijvoorbeeld met hetzelfde nummer waarmee ‘K.G.’ opent. In het eerdere werk van de Australiërs zijn er soortgelijke patronen ingebed: het bejubelde, hard-riffende album ‘Nonagon Infinity’ uit 2016 was als een Möbiusband die zich eindeloos herhaalde.

De videoclip van ‘Pleura’ – waarin je een recente livesessie vanuit de studio terugziet – werd geregisseerd door John Angus Stewart, die ook de concertfilm ‘Chunky Shrapnel’ uit 2020 regisseerde.

TRACKLIST ‘L.W.’

01. If Not Now, Then When?
02. O.N.E.
03. Pleura
04. Supreme Ascendancy
05. Static Electricity
06. East West Link
07. Ataraxia
08. See Me
09. K.G.L.W.
10. The Hungry Wolf Of Fate

Deel: