Lawrence Muggerud, beter bekend onder zijn artiestennaam DJ Muggs, is een Amerikaanse DJ, geluidstechnicus en platenproducent. Hij is lid van Cypress Hill, van Triphopband Cross My Heart Hope To Die en de leider van hiphop-en kunstcollectief Soul Assassins. Het CV van DJ Muggs is indrukwekkend. Zo heeft hij nummers geproduceerd voor onder andere House Of Pain en Die Antwoord. Hij heeft nummers gemixt voor onder meer Janet Jackson, U2, Depeche Mode en Simply Red en samengewerkt met vele artiesten waarvan Tricky wel de meest bekende is. Ook heeft hij als lid van Cypress Hill nog 3 Grammy-nominaties achter zijn naam staan voor de nummers ‘Insane In The Brain’, ‘I Ain’t goin’ Out Like That’ en ‘Throw Your Set In The Air’.

Na deze introductie kunnen we overgaan op de muziek op dit bijzondere album, ‘Dies Occidendum’. Verwacht geen boze hiphop zoals hij maakt met Cypress Hill. Sterker nog, DJ Muggs maakt op dit album helemaal geen gebruik van zang of raps maar maakt sporadisch gebruik van gesproken woord en geluidsfragmenten (meestal dierengeluiden). Hoe moet je dit alles omschrijven? Instrumentale hiphop, ‘Dies Occidendum’ luistert weg als een filmsoundtrack voor een Postapocalyptische film of voor een nieuwe Tarantino. Alle nummers zijn duister en geven goed de sfeer aan van de rare tijd waarin we momenteel leven (Corona). Ik weet niet of dit bewust gedaan is maar de timing van DJ Muggs is wat dat betreft perfect.

Drie nummers die ik eruit wil pikken zijn opener ‘Incantation’ die ook op de soundtrack van Judgment Night (een album waar Cypress Hill samen met Sonic Youth ook een nummer voor heeft gemaakt) had kunnen staan. ‘Nigrum Mortem’, voor mij de beste track op dit album met op het eerste gehoor onlogische ritmes die niet zouden misstaan in een willekeurig progressief rocknummer. Afsluiter ‘Transmogrification’ (dat ook nog eens de langste speelduur heeft) heeft weinig met muziek te maken. Het bestaat uit krekelgeluiden en op het eind knapperend hout van een kampvuur. Luisterend hiernaar krijg je het gevoel dat je ’s nachts in de prairie ligt met je cowboyhoed over je ogen geschoven. Dit album gaat commercieel geen hoge ogen gooien. Ik vrees dat de markt voor dit soort albums beperkt is. Vandaar dat ik uitkom op een dikke 6. Houd je net als ondergetekende van avontuurlijke muziek en sta je open voor iets wat anders is dan het gangbare mag je er 2 punten bij optellen. In ieder geval respect voor de artiest DJ Muggs. (6/10) (Sacred Bones)

Tracklist

1 Incantation (2:15)
2 The Chosen One (3:03)
3 Nigrum Mortem (4:07)
4 Liber Null (3:41)
5 Alphabet Of Desire (2:12)
6 Subconscious (2:42)
7 Veni Vidi Amavi (1:48)
8 Anointed (2:23)
9 Anicca (2:57)
10 Transmogrification (5:16)

Deel: