Eind februari brengt Willie Wartaal zijn nieuwe album ‘Nieuwe Kunst’ uit. ‘Nieuwe Kunst’ bevat 11 tracks, deels opgenomen gedurende de eerste lockdown. In aanloop naar de release zal de rapper en zanger wekelijks een nieuwe track releasen, visueel ondersteund door een korte sketch en een muzikaal portret via zijn social media kanalen. Deze sketches zijn opgenomen in Museum Voorlinden.

‘Nieuwe Kunst’ is de opvolger van ‘Enkelbangers’, die een week voor de erkenning van de huidige pandemie vorig jaar uitkwam. Zoals voor iedere artiest, kwam ook de bijbehorende tour voor Willie Wartaal te vervallen. Geïnspireerd door die beperkingen is Willie op zoek gegaan naar nieuwe manieren van beleving. Live stream concerten en dj sets voor zittend publiek werken niet voor de muziek van Willie Wartaal. De succesvolle get togethers die hij afgelopen zomer op het landgoed van Voorlinden heeft georganiseerd, hebben ertoe geleid om de plannen voor zijn tweede solo album volledig om te gooien. Terug naar de basis, muziek opnieuw benaderen als een kunstvorm en afstappen van reguliere manieren van uiten en live presenteren.

In de sketches zien we een hedendaagse artiest in een fantasierijk verhaal, zoekende naar nieuwe manieren om zijn muziek aan een publiek te presenteren. In het verhaal beland Willie op het landgoed van museum Voorlinden. Hij raakt gefascineerd door het museum en diens omgeving. Hij probeert vervolgens de organisatie te infiltreren via diverse medewerkers rollen. We zien Willie onder andere als toiletjuffrouw, gift shop medewerker en directeur van het museum. Gastrollen zijn weggelegd voor JeBroer, Vjeze Fur, Famke Louise, Caza, Yelli, Meezy F, Pearl Ramos en museumdirecteur Suzanne Swarts.

Parallel aan de sketches brengt Wiwa op 19 februari een videoclip uit voor de single ‘VoodooBitch’ waarop ook JeBroer, Yelli & Meezy F (voorheen Yung Internet) te horen zijn. De video is geschoten in een ‘Skyspace’ kunstwerk van James Turell. Een eerdere hiphop artiest die in één van zijn Sky Spaces te bewonderen was, is ‘Jesus is King’ van Kanye West. Drake veroorzaakte controverse in 2015 met zijn ‘Hotline Bling’ video, die geïnspireerd is op het werk van James Turrell.

‘Nieuwe Kunst’ is verkrijgbaar vanaf 26 februari.

Deel: