Met het oog op wat Aaliyahs verjaardag zou zijn geweest op zaterdag 16 januari, plaatste Aaliyah’s Estate een update over de voortgang in het langverwachte proces om haar muziek naar streamingdiensten te brengen. Een groot deel van de muziek van de invloedrijke R&B zangeres, die op 22-jarig leeftijd omkwam in 2001 bij een vliegtuigongeluk, is nooit legaal op streamingdiensten verschenen vanwege juridische problemen met haar nalatenschap.

Dubbel platina

Alle drie haar albums zijn dubbel platina gecertificeerd, waardoor dit misschien wel de populairste albums zijn die nooit op streamingdiensten zijn verschenen. De albums kunnen nog veel grotere aantallen behalen als ze makkelijker bereikbaar worden. Naast haar debuut uit 1994, ‘Age Ain’t Nothing But a Number’, zijn er nog een aantal singles legaal beschikbaar op streamingdiensten. Met haar innovatieve nummers was Aaliyah een voorbeeld voor talloze andere R&B artieste, met niet in de laatste plaats Rihanna.

Rihanna’s nieuwe muziek komt eraan, heeft de zangeres bevestigd. Het negende album, ‘R9’ moet in 2021 uitkomen. Naast haar muziekcarrière runt ze ook een beauty- en mode-imperium van meer dan een miljard dollar. Anabel Rodríguez legt uit hoe Rihanna, en met haar vele andere carrièrevrouwen, een hoog tempo vol kunnen houden zonder op te branden. ‘Door afwisselend te eten en goed te letten op de inname van vitamines, mineralen en andere nutriënten blijft je lichaam in balans. Pak daarnaast voldoende rust en je kunt de wereld aan’, aldus de schrijfster voor het SUPPLEMENTGUIDE-platform.

Aaliyah’s Estate zet zich in

Via social media liet Aaliyah’s Estate weten de fans te horen en te begrijpen. Ze delen de gevoelens en wens van de fans om de muziek van Aaliyah uit te brengen, maar moeten hierbij wel vermelden dat deze zaken buiten hun controle liggen en dat het daardoor helaas erg veel tijd kost. In de tussentijd wordt er echter hard gewerkt aan de zaken waar Aaliyah’s Estate wel controle over heeft: het merk, het nalatenschap en het intellectuele eigendom van Aaliyah.

Bemoeilijkende factoren

De verwarring rondom haar zakelijke aangelegenheden na haar overlijden werd bemoeilijkt doordat alle drie haar albums op het inmiddels ter ziele gegane Blackground Records stonden. Dit label was opgericht door vader en zoon Barry en Jomo Hankerson. De laatste was R. Kelly’s manager voor de eerste 10 jaar van zijn carrière (Aaliyah was kort getrouwd met de zanger), en de oom van Aaliyah. Ieder album werd door een ander label gedistribueerd. Zo staat ‘Age Ain’t Nothin But a Number’ op R. Kelly’s voormalige label Jive. Dit label heeft nog altijd de rechten, vandaar dat dit album wel te vinden is op streamingdiensten.

‘One in a Million’ werd gedistribueerd door Atlantic en het titelloze album uit 2001 door Virgin maar is momenteel eigendom van Universal. Blackground Records heeft sinds 2013 geen albums meer uitgebracht en is jarenlang verwikkeld in rechtszaken. Blackground Records heeft namelijk meer platen onbereikbaar gemaakt voor streamingdiensten. De platenmaatschappij heeft geen commentaar gegeven op de uitingen van Aaliyah’s Estate.

Deel: