Ben Harper heeft deze week de single ‘Black Beauty’ uitgebracht, een originele track voor de film ‘Black Boys’ uit 2020.

“Het was een eer om gevraagd te worden om een nummer te schrijven voor deze cultureel vitale documentaire”, zegt Harper. “Nadat ik ‘Black Boys’ had gezien en het uitvoerig had besproken met [regisseur]Sonia Lowman, ging ik meteen aan de slag met het componeren van ‘Black Beauty’. Ik ben old-school en vind het nog steeds heerlijk om de muzikanten samen in een ruimte te krijgen, dus een productie van deze grootte tijdens een pandemie met quarantaine was een uitdaging. Ik had het geluk dat de ongelooflijke getalenteerde muzikanten in mijn kring het op zich hebben genomen om onder deze omstandigheden zelf het werk van opnametechnici op zich te nemen. En dankzij moderne opnametechnologie en enkele FaceTime-sessies kon ik werken door tracks heen en weer te sturen via internet.”

Een film voor dit historische moment in een land dat nog steeds worstelt om zijn racistische erfenis recht te zetten, belicht en viert ‘Black Boys’ de volledige menselijkheid van zwarte mannen en jongens in Amerika. Het is een liefdesverhaal dat het lichaam, de geest, de stem en het hart verkent door middel van intieme, intergenerationele gesprekken en verhalen.

 

 

Op het kruispunt van onderwijs, strafrecht en sport onthult ‘Black Boys’ het emotionele landschap van racisme – hoe het voelt om door de wereld te lopen die wordt gezien als iets om te vrezen. ‘Black Boys’ is ontroerend en buitengewoon mooi en dient als een zeldzame blik in het emotionele landschap van zwarte mannen en jongens, waarbij hun volledige menselijkheid, kwetsbaarheid en veerkracht worden belicht.

In oktober vorig jaar bracht Harper het nieuwe album ‘Winter Is For Lovers’ uit, een plaat die in veel opzichten het hoogtepunt is van Harper’s hele muzikale leven. De intieme en ambitieuze solo-opname is zijn allereerste volledig instrumentale project, bestaande uit 15 originele composities die naadloos in elkaar overvloeien, gepresenteerd als een symfonie voor gitaar.

Bekijk hier hoe Ben met alleen zijn Monteleone lap steel-gitaar Winter Is For Lovers in zijn geheel uitvoert in The Folk Music Center, de beroemde muziekwinkel die zijn grootouders openden eind jaren vijftig in Claremont (CA).

De muziek die te horen is op ‘Winter Is For Lovers’ zit diepgeworteld in het DNA van Harper en leidt rechtstreeks terug naar het eerdergenoemde Folk Music Center. De winkel en het buurthuis hebben muzieklegendes van alle niveaus gehuisvest, waarvan Ben er veel ontmoette toen hij daar werkte. Enkele van de vele muzikale inspiratiebronnen van het album waren bezoekers, waaronder John Fahey, de peetvader van de American Primitive movement, slide-gitaarmeester Taj Mahal, met wie Ben later zou studeren, plus mensen als Leonard Cohen, Jackson Browne en meer.

Deel: