De naam doet vermoeden dat het of een Ierse band is, of iets met Ierse muziek is. Dat laatste is het geval. Geen Ierse band, Maggie’s Flock komt namelijk ‘’gewoon’’ uit ons kikkerlandje. Veel Keltische invloeden. Folkrock met een flinke scheut Keltische muziek. Een mildere/traditionelere variant van Dropkick Murphys om je een idee te geven.

Maggie’s Flock bestaat uit een zestal muzikanten afkomstig uit Nijmegen en Arnhem die stevige folkrock spelen. Een blend van traditionele Schots/Ierse folk instrumenten als tin whistle, banjoline, en accordeon, gemengd met een stevige rocksound van gitaar, bas en drums. Kenmerkend zijn de vrolijke songs met vaak ironische teksten en catchy folktunes die op behoorlijk hoog tempo over het publiek worden uitgestort.

De groep bestaat uit: Gijs Nielen (bas en zang), Edwin Steenstra (gitaar en bouzouki), Hub Rasker (drums en zang), Etienne Pronk (mandoline en banjoline), Roel Seidell (zang en fluit) en Neil Macfarlane (accordeon en zang). Er mag gezegd worden dat deze heren stuk voor stuk weten hoe ze moeten spelen, want het klinkt erg goed samen. Dat is zeker niet bij elk debuut het geval.

Opener ‘The Pogey Club’ zet gelijk de toon in positieve zin. Dit is wellicht ook gelijk het meest stevige, samen met het intro van ‘Bored Beyond Death’, op de plaat. Je hebt gelijk zin in bier en om de dansvloer op te gaan. Door met dit vlotte nummer te beginnen zit je ook gelijk lekker in het album. De rest is over het algemeen een tikkeltje rustiger, met de ballad ‘She Danced By The Water’ mooi in het midden.

De titeltrack begint ook als een ballade, maar het begin zet zich al snel om in een meezinger waar uiteindelijk de hele kroeg uit volle borst meezingt en danst. Dat dansje zie je bij het horen van het nummer gelijk voor je. Het heet niet voor niks ‘Party At The Cementry’. Onder deze vrolijke melodie ligt een fijn rifje.

Nederland heeft veel internationale bands voortgebracht en bands als eerdergenoemde Dropkick Murphys, Flogging Molly en Fiddler’s Green boeken behoorlijke successen met soortgelijke muziek. Maggie’s Flock mag dan wel echt een tandje minder stevig zijn, maar toch weet ik zeker dat ook deze band er live een feest van weet te maken waar het bier rijkelijk vloeit en door de zaal heen gaat! Een debuut dat staat als een huis. De sfeer die bij deze muziek hoort is er het gehele album, genoeg variatie. Hopelijk horen we snel meer van deze mannen. (8/10) (Eigen Beheer)

Deel: