Charles Wratto was 8 jaar oud toen hij werd geraakt door de oorlog. Op 9-jarige leeftijd verliet hij samen met zijn moeder en broers en zussen zijn geboorteland Liberia en vluchtte naar een dorp in het naburige Sierra Leone. Een jaar later, in maart 1991, begon de oorlog in Sierra Leone (in datzelfde dorp), waarbij Charles en zijn familie na maandenlange tochten door diepe oerwouden terug naar Liberia werden gedreven uit hun veilige haven.

In 1996 werd hij op 14-jarige leeftijd in Liberia gevangengenomen door ULIMO J, die jonge jongens en meisjes nodig had voor zijn leger. Charles slaagde er later in om vanuit Liberia naar Mali te ontsnappen, dit keer met achterlating van zijn familie. Als vluchteling werd hij gered door Belemina Obunge, een Nigeriaan die hem als zoon opnam.

Een monoloog die diep in de geest van een ex-kindsoldaat duikt, een blik werpt op het verleden, het heden en een oproep tot het beëindigen van geweld tegen kinderen in extreme conflictgebieden.

Door Obunge’s hulp en mentorschap voltooide Charles zijn middelbare schoolopleiding, behaalde hij een diploma in Internationale Betrekkingen en Strategische Studies, een Masters in Crisis- & ConflictManagement en een Ph.D. in Peace and Conflict Studies.

Tegenwoordig is hij een vooraanstaand vredesactivist en een ervaren onderzoeker met jarenlange ervaring in conflictanalyse, systemische vredesopbouw en naoorlogs herstel. Charles heeft onderhandeld en gezorgd voor de vrijlating van ontvoerde kinderen in gebieden met extreme conflicten en heeft op vier continenten gesproken over de rekrutering van kinderen en hoe dit onze samenleving beïnvloedt.

In 2012 richtte hij het Centrum voor Vrede en Geweldpreventie (CPVP) op, een organisatie die zich inzet voor de cultuur van vrede en respect voor de menselijke waardigheid. Twee jaar later ontving hij een onderscheiding van het persbureau “Think Outside the Box” uit Roemenië (Held van het jaar) en in 2018 ontving hij de onderscheiding Global Peace Ambassador, uitgereikt door het Centre for Peace Studies, Sri Lanka.

Charles is van mening dat de bestaande structuren die zijn voorgesteld om een ​​einde te maken aan de rekrutering van kinderen alleen de gewenste resultaten kunnen bereiken als er concrete inspanningen worden geleverd om een ​​einde te maken aan de oorlogen die deze kinderen überhaupt rekruteren.

Charles Wratto probeert de bewustwording onder anderen te verspreiden door het uitbrengen van muziek, en zijn speech als spoken word door bombastische en indringende muziek door te brengen. ‘Redemption’ is een tekst om gehoord te worden.

Deel: