Bands die met een geheel eigen, alternatieve sound Europa veroveren en platen uitbrengen die van invloed zijn op muzikanten als Brian Molko (Placebo) en Gary Lightbody (Snow Patrol) – die hebben we in Nederland al een tijdje niet gehad, onze zuiderburen wel. Het door alleskunner Tom Barman aangestuurde dEUS flikte het met de klassieker ‘Worst Case Scenario’.

Worst Case Scenario eist al je aandacht op

Vrije tijd, besteed hem goed. Doe de was. Ruim je huis op. Wit het plafond. Vergelijk je energieleverancier online. Maar ga ook eens zitten voor een draaibeurt van één van die geweldige platen van weleer.’ Worst Case Scenario’ van dEUS. En dan niet als achtergrondmuziek. De plaat eist immers al je aandacht op. Maar het is time well spent!

Antwerpse scene

De Antwerpse muziekscene is een pleisterplaats voor grootheden als Josh Homme en Mark Lanegan. De stad werkt als een magneet op artistiekelingen en bohemiens die samenscholen. Waaruit de mooiste kunst ontstaat. dEUS, ten tijde van dit album bestaande uit Tom Barman (zang & gitaar), Stef-Kamil Carlens (bas en fenomenale tweede stem), Jules de Borgher (drums), Rudy Trouvé (gitaar & hoesontwerper) en Klaas Janzoons (de karakteristieke viool), was zo’n gezelschap dat onconventioneel te werk ging. Muziek? Vergelijk het eerder met kunst. Songschrijver Barman is gek op jazz, Frank Zappa, Tom Waits en natuurlijk al het mooie aan gitaarmuziek dat vanaf de andere kant van de oceaan de Belgische stad bereikte.

Unieke sound

Deze bonte stoet aan Antwerpenaren en buitenlandse invloeden resulteerden in ‘Worst Case Scenario’, een baanbrekend album voor de alternatieve gitaarrock in Europa. Je hoefde warempel niet uit het Verenigd Koninkrijk of Amerika te komen om hiermee succes te hebben! dEUS’ recept: opzwepende gitaarrock met soms een sample, een stukje jazz, maffe breaks, her en der een onverwachte gil en altijd, altijd die briljante, snerpende viool van Janzoons. Niet voor niets is hij naast Barman anno 2020 nog altijd een van de oer-dEUS-leden.

Beavis & Butt-head

Opener ‘Suds & Soda’ werd een culthit en dat bleef zelfs niet onopgemerkt door de mensen achter het illustere tekenfilmduo Beavis & Butt-head, die de videoclip op MTV van passend commentaar voorzagen. Het meer dan honderd maal herhaaldelijk geschreeuwde “friday!” voert je terug naar de jaren ’90 alsof professor Barabas zojuist hoogstpersoonlijk de teletijdmachine voor je heeft geactiveerd. Het ingetogen en bloedmooie ‘Hotellounge (be the death of me)’ zorgt voor een traan en daarna volgt er het vrolijke ‘Shake Your Hip’. Tussendoor wordt je verrast door het midtempo ‘Via’, het slepende ‘W.c.s. (first draft)’ en de ballad ‘Right as Rain’. Allemaal smaakvol, origineel en authentiek. Clicktrack? Nee joh. Strak? Niet altijd dus – hoeft ook niet. Virtuoos? Is een vies woord! dEUS heeft met ‘Worst Case Scenario’ een monument voor de Antwerpse scene afgeleverd. En dat verdient het etiket Legendary Album.


Deel: