De grote zaal van SPOT De Oosterpoort in Groningen was niet volledig uitverkocht, afgelopen maandagavond. Toch heerste er een gezellige drukte in de grote zaal. Een hoge verwachting, want niemand minder dan de Noorse Maria Mena stond geprogrammeerd in Groningen.

Singer-songwriter Maria Mena weet sinds haar wereldwijde doorbraak in 2006 de luisteraars te ontroeren met haar mooi geschreven, erg persoonlijke nummers. Ze scoorde hits met ‘Just Hold Me’ en ‘All This Time’, die pas achteraan in de set gebracht werden.

Het was niet de eerste keer dat de zangeres naar Groningen kwam. Twee keer eerder kwam ze naar Groningen, en ditmaal bracht ze naast haar hits nummers mee van haar laatste album ‘Growing Pains’. Een persoonlijke titel, zo weten de mensen die de zangeres een beetje volgen.

De zaal stond vol met fans die alles konden meezingen. Niet alleen de ouderen in de zaal, er was ook veel jong publiek, dat alle teksten kende. Maria’s band bestond uit twee gitaristen, bassist, drummer, toetsenist, twee achtergrondzangers en twee achtergrondzangeressen, die samen voor veel afwisseling tussen emotionele ballads en meer swingende nummers zorgden, met gitaarsolo’s van beide gitaristen.

Maria was open in Groningen. Vanaf opener ‘Good God’ tot en met het einde van de toegift, het toepasselijke ‘Home for Christmas’, gaf ze veel bloot over haar persoonlijke leven. Verschillende malen had de zangeres het over haar moeilijke tijd na haar scheiding en andere erg persoonlijke zaken. Het was dan ook duidelijk dat ze zich op haar gemak voelde in het Noorden van Nederland. Niet verwonderlijk bij de derde keer in de zaal aan het Groningse Binnenkanaal.

Ondanks een goed ingespeelde band ging het dan toch een keer mis. Maria zette ‘Habits’ van haar album ‘Viktoria’ in, terwijl de band met een compleet ander nummer aanving. Het maakte haar niet uit, gezien ze er snel overheen lachte en de schuld bij zichzelf zocht. “Sorry, it’s Monday and I’m still having a hangover”, grapte de zangeres, 13 jaar na haar eerste optreden in De Oosterpoort. Gemoedelijk, alsof het een avondje thuis op de bank was voor de 33-jarige.

Maria Mena bleek goed in staat het toegestroomde publiek de gehele avond te vermaken, bracht hier en daar wat nieuw werk in de setlist, wat een goede hint was naar een nieuw album dat in 2020 waarschijnlijk gaat uitkomen. De Oosterpoort is in ieder geval klaar om haar dan wederom te ontvangen, gezien de respons uit het publiek. Terecht.

Foto’s (c) Anneke Klungers

Deel: