Veel liefhebbers van ‘echte’ muziek (wat echt is mag ieder voor zichzelf invullen) kijken soms meewarig naar de stortvloed aan in- en uitwisselbare liedjes en one-hit wonders die dagelijks over hen worden uitgestort. Gelukkig voor hen blijft er muziek gemaakt worden, die de tand des tijds wel kan doorstaan. En dat muziek duurzaam kan zijn bewijst de Nederlandse gitarist John F. Klaver maar weer eens op zijn nieuwe cd ‘Organic & Sustainable Sessions vol. 1.’

Even kort memorerend wie deze John F. Klaver ook weer is. Afkomstig uit Boxmeer, leert op 11-jarige leeftijd gitaar spelen en ziet in gitaristen als Jimi Hendrix, Gary Moore en Robben Ford zijn grote voorbeelden. Studeert muziek in de VS en aan het conservatorium van Amsterdam, richt het John F. Klaver Trio op in 2007, dat uiteindelijk de John F. Klaver Band wordt. Zijn eerste cd verschijnt in 2008 en nu is dan zijn zevende plaat verschenen.

Op ‘Organic & Sustainable Sessions vol. 1’ staan acht nummers; acht covers, die door Klaver een geheel eigen bewerking hebben ondergaan. Klaver wordt begeleid door Pascal Lanslots (Hammond orgel), Robert-Jan van Schoonacker (drums) en Iris Sigtermans (basgitaar). Verdere hulp komt van Chris Hordijk, Tollak Ollestad, Ian Siegal, Efraim Trujilo en Josh Smith, die elk op een van de nummers hun medewerking verlenen. De cd begint met een fraai stukje bluesrock, ‘Get What You Deserve’, geschreven door Derek Trucks, Doyle Bramhal II en Matt Mattison en gezongen door Chris Hordijk. Dit wordt gevolgd door het funky ‘Just Kissed My Baby’ (Art Neville, Gregory Porter Jr., Jospeh Modeliste, Leo Noccentelli) met de mondharmonica van Tollak Ollestad.

Dan is het tijd voor de blues met een versie van het Junior Wells nummer ‘Little By Little’, waar de zang wordt waargenomen door Ian Siegal. Erg fraai is de uitvoering van Bill Evans’ ‘Cool Eddie’, met een hoofdrol voor Pascal Lanslots (Hammond) en Efraim Trujilo (saxofoon). Hierna volgen het stevige ‘Never Make Your Move Too Soon’ en het funky ‘The Prince’. Deze worden gevolgd door een swingende instrumentale versie van ‘Move On Up’, bekend van Curtis Mayfield en het prachtige ‘Joey’s Groove’ van de Canadese Joey Landreth.

Een meer dan uitstekende cd, zeer gevarieerd en prachtig uitgevoerd. Smaakt naar meer en gezien de titel (vol. 1!) zal er ongetwijfeld een opvolging komen. (8) (Eigen productie)

Deel: