BMG brengt op 13 maart een carrière overzicht uit van een van meest succesvolle Ierse bands ooit: Clannad. ‘In A Lifetime’ is een overzicht van het bijzondere oeuvre van Clannad, de band die een hele generatie Ierse mede muzikanten en kunstenaars beïnvloedde.

‘In A Lifetime’ is een 50-jarig carrière overzicht dat wordt uitgebracht in verschillende formaten. Er komt een 38 tracks tellende 2CD set, een 2CD deluxe, 2LP, 2LP deluxe, een uitgebreide deluxe bookpack met meer dan 100 nummers en daarnaast de digitale versies. Alles samengesteld met de bandleden van Clannad. Deze verzamelaar zal zeer in de smaak vallen bij de enorme en loyale aanhang van de band, maar gaat ongetwijfeld ook de legendarische band introduceren bij een hele nieuwe generatie.

Clannad (afgeleid van het woord clan betekent ‘familie’ in het Gaelic) werd in 1970 gevormd door de broers en zussen Moya, Ciarán en Pól Brennan en hun ooms Noel en Pádraig Duggan (die helaas overleed in 2016). Enige tijd later voegde Enya Brennan zich bij de band maar die vertrok later weer om haar eigen succesvolle solocarrière op te starten. De multi-award winnende band heeft zonder twijfel meer gedaan dan enige andere groep om Ierse muziek en de Ierse taal naar een wereldwijd publiek te brengen. Ze wisten elementen van de traditionele Ierse muziek en meer hedendaagse folk, new age en rock samen te laten smelten tot een prachtig, uniek en etherische geluid. Hun beklijvende melodieën en betoverende zang is van alle tijden en wordt gewaardeerd door een wereldwijd publiek van alle leeftijden.

Clannad over ‘In A Lifetime’ en hun aanstaande wereld tour in 2020: “We had discussed prior to our world tour in 2013-2015, whether it would be our farewell tour…but since Pádraig passed we made the decision that our next tour would definitely be our last and we plan to make it a very special and memorable final journey…and to accompany this journey we are very pleased to be releasing the ’In a Lifetime’ anthology which we hope will leave our fans with a lasting musical legacy.”

De band brak door met ‘Theme From Harry’s Game’, voor de gelijknamige driedelige TV serie. Later werd het ook gebruikt in de film ‘Patriot Games’. Het nummer kwam op 2 in Ierland en werd een nummer 5 hit in de UK. In Nederland stond het nummer twee weken op de negende plek in de Top 40. Het is tot nu toe de enige hit in de UK welke volledig in het Iers gezongen is. In de Jaren daarna maakte de band muziek voor meerdere TV series en films (onder andere ‘Last Of The Mohicans’ en ‘Robin of Sherwood’). Dat maakte Clannad tot een van de meest succesvolle soundtrack artiesten allertijden. Ze wonnen dan ook meerdere grote prijzen in hun carrière; een BAFTA voor ‘Legend’, een GRAMMY AWARD voor ‘Landmarks’ en een BBC 2 FOLK AWARD (Lifetime Achievement).

Ook deed de band samenwerkingen met zeer uiteenlopende artiesten, zoals Bruce Hornsby, Steve Perry, JD Souther, Paul Young, en Duke Special maar de meest bijzondere was met Clannad supporter en fan: Bono van U2. Bono zei over zangeres Moya: “One of the greatest voices the human ear as ever experienced”. Bono nam een duet op met de zangeres en het werd een grote hit in 1985. Dat nummer geeft ook de naam aan deze mooie verzamelaar: ‘In A Lifetime’.

De release van ‘In A Lifetime’ zal gevolgd worden door de afscheid tour van de band. De volgende shows staan op dit moment geboekt voor de Benelux:
15 april Utrecht Tivoli
16 april Eindhoven Muziekgebouw
17 april Groningen Oosterpoort
18 april Haarlem Philharmonie
20 april Zwolle De Spiegel
22 april Enschede Muziekcentrum
23 april Oostende Kursaal
24 april Vlissingen CCXL

Deel: