Op een kille zondagavond brachten zangeressen Elske de Wall, Krystl en Rachèl Louise de Americana en Country tot leven in Doornroosje. Ze dragen dit genre een warm hart toe. Hun gezamenlijke passie, voortgekomen uit bewondering voor onder anderen Dolly Parton, Linda Ronstadt en Emmylou Harris, verenigen ze in de formatie ‘The Bluebirds’. Naast covers van Dixie Chicks, Alison Krauss en Shania Twain uiteraard ook volop aandacht voor hun eigen werk dat te horen is op hun album ‘Sisters’.

Tekenend voor de hele avond was de absolute aandacht en de daarbij behorende stilte in de zaal tijdens het optreden van Lotte Walda die de support voor haar rekening mocht nemen. Het was met zo’n 250 bezoekers niet uit verkocht, maar de mensen die er waren kregen waar voor hun geld en de artiesten het publiek dat ze verdienden.

Lotte Warda is een uit Heerlen afkomstige singer-songwriter. Ondanks dat ze pas 21 jaar is, heeft ze al veel (podium) ervaring waaronder een succesvolle deelname aan Giels TalentenJacht en won ze The Pinkpop Cover Contest. Haar covers komen uit de jaren ’60 en ’70 en ze geeft aan dat Janis Joplin, Nina Simone, Melanie en Joni Mitchell haar inspiratiebronnen zijn. Dat is goed terug te horen in haar eigen nummers die ze met veel gevoel en met haar authentieke stemgeluid ten gehore bracht. Het schitterende nummer ‘Let It Flow’ werd door het publiek voorzichtig meegezongen.

Haar aanstekelijk gegiechel werkte ontwapenend. Ze bekende dat ze best wel zenuwachtig was voor dit optreden. De reactie uit de zaal maakte duidelijk dat het niet nodig was en dat ze met open armen werd ontvangen. Toen aan het einde van haar optreden twijfel was of er nog tijd was voor nog één liedje, kreeg ze alle aanmoediging van het publiek er nog eentje te spelen. Een verzoek dat niet elke supportact altijd zomaar krijgt. Binnenkort staat haar een samenwerking met Melanie (bekend van haar hit ‘Beautiful People’) te wachten. Dat werd haar volledig gegund.

The Bluebirds zijn helaas nog redelijk onbekend, ondanks dat de zangeressen ieder al een behoorlijke staat van dienst hebben. Elkse van de Wall heeft al eens samengewerkt met Lionel Richie, de Britse zanger Jonathan Jeremiah en Syb van der Ploeg. Krystl heeft al eens het podium gedeeld met Marco Bosato en Bløf. Rachèl Louise mag trots zijn op haar titel 3FM Serious Talent en zat in de band bij Dotan. Ook zijn ze alle drie al in bezit van een eigen album. Krystl releasete ‘Rolling’, Rachèl ‘Be Your Own Cheerleader’ en Elske bracht reeds de albums ‘Balloon over Paris’ en ‘Brave’ uit. Sinds 2017 gaan ze samen op tournee. En nu in november 2019 is het tijd voor een viertal optredens tijdens de clubtour om vervolgens vanaf maart 2020 de theaters in te duiken.

Het optreden van The Bluebirds begon à capella en in volledige duisternis, zodat de samenzang alle aandacht kreeg. In de Nederlandse muziekscene hebben ze al aardig wat sporen achtergelaten. Als trio lieten ze zien dat ze ook zichtbaar mogen zijn op de voorgrond. Het speelplezier spatte er vanaf en ook de muzikale chemie was om van te genieten. Met ondersteuning van drie mannen (gitaar / drum) werd een prachtige ode gebracht aan enkele pareltjes uit het grote Americana- en Countrysongboek. De wereldklassieker ‘Joline’ van Dolly Parton werd driestemmig gebracht en kreeg een krachtige intieme lading. Ook ‘Ring Of Fire’, geschreven door June Carter mocht rekenen op een bijzonder arrangement.

De inleiding, de interactie zoeken met het publiek, tot het nummer ‘Diane’ van Cam verliep anders dan gepland en bracht daardoor verwarring. Hierdoor werd het optreden nog opener en kwam het de sfeer ten goede. Ontspannen, maar de volle aandacht voor een sublieme uitvoering van de liedjes. Naast covers was er natuurlijk voldoende aandacht voor eigen werk, die tussen de oude juweeltjes zeker niet misplaatst waren. Sommige nummers werden gespeeld met de voltallige band, een ander juist met begeleiding van slechts één gitaar. Soms volledig driestemmig, dan weer om en om, zodat de verschillende stemmen elkaar feilloos aanvulden. Ook schuwden de powervrouwen het niet om zelf een instrument ter hand te nemen.

Al met al een memorabele avond met oprechte aandacht voor de muziek en performance en hopelijk heeft Nederland er naast Country-ambassadeur Ilse DeLange nu nóg nieuwe afgezant bij.

Foto (c) Marcel Hakvoort

Deel: