Marvin Dee. Niet meer de persoon, maar tegenwoordig een gehele band. Na jaren lang als Marvin Dee (zijn echte naam nota bene) op het podium te hebben gestaan, besloot de zanger, die pas geleden nog te zien was als achtergrondzanger bij de concerten van Marco Borsato, zijn band de credits te geven voor het succes van het geheel. Marvin Dee & band is dus voortaan de band Marvin Dee. Een organisatorische verandering, en mede daarom dan ook nu de nieuwe cd, ‘Changes’; een logische titel.

De Rotterdammers vinden op ‘Changes’ definitief hun eigen stijl in de combi van Americana en contemporary rock met hier en daar een vleugje country er doorheen gevlochten. ‘Bolt Everyting’Down’, de opener van het album, is daar direct een voorbeeld van.

Van die typerende rauwdoorvochten muziek die je in het Zuid-Oosten van de Verenigde Staten in op iedere hoek van de straat in een kroeg met bar zou kunnen tegenkomen. En dat is eigenlijk ook meteen een beetje de kracht van ‘Changes’: Het klink niet echt Nederlands, maar geeft al meteen die volwassen sfeer van een ervaren band weer. Verwonderlijk, gezien het pas de eerste plaat is van de Marvin Dee Band.

Wie ‘Changes’ aanhoort, mist wellicht het titelnummer ‘Changes’; of in ieder geval een nummer met die titel. Dat nummer viel echter al lang geleden bij een van de eerste schiftingen af. Het album heeft dan ook een flinke tijd gehad om te groeien, en door de twee jaar dat de band over het schrijf- en opnameproces deed, vervolmaakte de band niet alleen zichzelf, maar ook de diepgewortelde productie. Niet zomaar 5 muzikanten met 5 instrumenten, maar achtergrondzangers en -zangeressen waar nodig, aangevuld met strijkers, koor, en wat extra blazers.

Een nummer als ‘Hungry’ mag hierbij een extra vermelding krijgen als een van de sterkste nummers van het album. Waar ‘Sweetlake City’ (een toevallige ode aan Zoetermeer) al als single is uitgebracht, verdient ‘Hungry’ hier de opvolger van te worden. Of, een van de opvolgers, want ‘Changes’ staat eigenlijk helemaal vol met single-waardige tracks. En eigenlijk is daar alles mee gezegd. ‘Changes’ is on-Nederlands goed, en heeft feitelijk alles in zich om een internationaal succes te worden.

Deel: