Vandaag een hele mooie primeur op Maxazine: ‘Lady of Ndangane’ van Bridging the Divide. Bridging the Divide is een internationaal studioproject met zijn roots in Nederland. Ze onderscheiden zich door hun eigenzinnige kijk op muziek, waarbij de grenzen vervagen tussen de diepe en diverse sounds uit de 70’er jaren en de sounds van de hedendaagse muziek. De muziek van Bridging the Divide werd al vergeleken met muziek van Pink Floyd, the Alan Parson’s Project, en Queen, om maar eens wat dwarsstraten te noemen. Bridging the Divide maakt muziek vanuit het creatieve proces, vanuit de samenwerking. Ze zoeken bij elke nieuwe track een nieuwe cast van muzikanten en artiesten, om deze zo goed mogelijk op te nemen. Ze vallen daarbij terug op bekende artiesten, maar geven ook ruimte aan onontdekt talent en ervaren sessiemuzikanten. Bridging the Divide bestaat in essentie uit schrijvers / componisten / producers Joost Peters en Jan Vranken, die in 2014 samen Bridging the Divide hebben opgericht.

In 2016 verscheen ‘Mother’s Song‘ het meest succesvolle en door critici zeer goed ontvangen nummer met Rob Lamothe van de Amerikaanse rockband Riverdogs op lead vocals. Lamothe won in 1992 een Edison voor het eerste album van zijn band Riverdogs. In maart 2017 bracht Bridging the Divide het nummer ‘Native Land’ uit, dat op hoge waardering kan rekenen van de steeds verder groeiende schare fans. Op deze track wordt meegespeeld door Ton Scherpenzeel van Kayak en Camel, Helmut Krumminga van BAP en de leadvocals komen voor rekening van Martin van der Starre (Jesus Christ Superstar, We will Rock you, Symfo Classics) Het nummer werd gemasterd door Frank Arkwright (Coldplay, Arcade Fire, Oasis, Snow Patrol) in de wereldberoemde Abbey Road Studio in London.

Daarna volgde in oktober 2017 het epische ‘Lose your Love‘ met vocalen van Jan Willem Ketelaers, bekend van zijn werk met Ayreon, Knight Area en vele andere bands. Op gitaar is Joost Vergoossen te horen, vroeger gitarist
bij Kayak en Symfo Classics, uitgeroepen tot beste gitarist van de Benelux. Na dit Symfonische rock epos bracht BTD in 2018 het neo klassieke pareltje ‘Torino’ uit met op vocalen de Engelse sopraan Caroline Clarke.

Nu komt Bridging the Divide met ‘Lady of Ndangane’, een track waarbij de grenzen tussen pop, rock en wereldmuziek vervagen. De line up is andermaal het beste van het beste , met op drums Paul Burgess van 10CC, voorheen Camel, Jethro Tull en Magna Carta. Paul wordt op dit nummer herenigd met Ton Scherpenzeel (waarmee hij samen in Camel zat) van Kayak op toetsen. Op leadvocals Gregg Kofi Brown, bekend van Osibisa en zijn werk met Sting, Des’ree, Roachford en meer. Bridging the Divide laat andermaal zien moeiteloos verschillende stijlen te beheersen en met elkaar te kunnen combineren. In de details laat het project weer zien een echte aanwinst te zijn voor de Nederlandse muziek scene.

Natuurlijk gaat ‘Lady of Ndangane‘, volgens ons de mooiste track van Bridging the Divide, vandaag in première op Maxazine.

 

Deel: