Elektrische sound en viool zijn een erg goede combinatie zo bewees Lindsey Stirling deze avond. De 33-jarige Amerikaanse heeft haar succes vooral te danken aan haar deelname aan ‘America’s got talent’, hierna schoten haar YouTube-filmpjes als een gek de lucht in met ondertussen zo’n 12 miljoen abonnees. Ook haar deelname aan ‘Dancing with the stars’ is niet onopgemerkt gebleven bij alle fans.

Deze avond stond er geen voorprogramma, dus was het aan Stirling zelf om het publiek op te warmen. Stipt om half negen gingen de lichten uit en kwamen de drummer, toetsenist en Lindsey zelf het podium op. Met een viool uitgevoerd als een pijl en boog begon ze te spelen en al snel volgden haar kenmerkende danspassen. Ze trapte de avond af met het nummer ‘Artemis’ en ‘Elements’ van het in dit jaar uitgebrachte album. Tijdens het nummer ‘Shatter Me’ kwam er een grote cirkel naar beneden waar de violiste in ging staan, waarna ze de lucht in werd getakeld om meters boven het podium verder te spelen en dansen.
Voordat ze met het volgende nummer begon kwam ze naar de microfoon om even een praatje te houden met het publiek, “It’s good to be back!, It’s been two years”. Er werd haar een cape omgedaan met een pluche papegaai op de schouder, ”For those who don’t know me, I really like pirates”. Het publiek werd nu gevraagd om keuzes te maken.  Het publiek werd gevraagd om te klappen voor één van de twee keuzes die op een scherm verscheen waarna haar vier danseressen in de stijl van het onderwerp gingen dansen. Nadat het publiek de eerste keus had tussen ‘Sweep the deck’ of ‘Pick my pockets’ koos vrijwel de hele zaal voor de laatste optie waardoor tijdens het spelen de danseressen de zakken van Lindsey leeg haalde  en er T-shirts uit kwamen die vervolgens naar de fans gegooid werden. Aan het eind werd er muiterij gepleegd waardoor Lindsey als kapitein vastgebonden en geblinddoekt de lucht in gehesen werd, maar stoppen met spelen deed ze geen moment. Na deze kunstige uitvoering verdwenen ze van het podium waarna er een film verscheen op het scherm achter op het podium. Dit gaf de danseressen en Lindsey zelf de tijd om even om te kleden.

Ze kwam weer naar de microfoon en vertelde dat ze sinds haar 15e al fan was van Evanescence en tot haar blije verbazing heeft ze een nummer opgenomen met zangeres Amy Lee en zijn ze sindsdien goed bevriend. Het nummer ‘Love Goes On and On’ staat op haar nieuwste album. Hierna kwam één van haar bekendste nummer ‘Crystallize’ wat met luid schreeuw werd ontvangen. Het optreden werd vervolgd door de eigen uitvoering van het bekende nummer ‘Hallelujah’ begeleid door de toetsenist op de akoestische gitaar. Na nog een aantal nummers verdwenen ze erg vroeg van het podium, gelukkig keerden ze nog terug, maar na ‘Guardian’ verdwenen ze dan toch een half uur voor aangegeven eind tijd van het podium.

Nadat ze haar debuutoptreden in Nederland in de kleine zaal van de 013 al binnen enkele minuten uitverkocht werd ze al snel verplaatst naar het hoofdpodium. Het was dus niet gek dat deze avond ook helemaal uitverkocht was. Het was een erg mooie en energieke show, al spelende op haar viool danste ze de hele zaal over die iedereen herkent van al haar videoclips. De show was erg mooi opgemaakt met de vier danseressen en de lichteffecten van het LED-scherm, zowel achter het podium als in de zwevende cirkel. Tussendoor werd genoeg tijd genomen om even met het publiek te praten en haar verhaal te kunnen vertellen. ‘Never give up’ was een mooie mededeling voor deze bijzondere avond.

Foto’s (C) Emily Parry

Deel: