Een stampvolle zaal voor de Amerikaanse Y&T. Na alweer 2 jaar was de band terug in Nederland voor een drietal shows om hun 45*jarig jubileum te vieren met de Nederlandse Tricklebolt als voorprogramma.

Tricklebolt is een veelbelovende jonge band die al vele mooie shows hebben mogen spelen, zo hebben ze o.a. in het voorprogramma van Uriah Heep gestaan en op Eurosonic. Met hun scheurende gitaren, rouwe zang, groovy baslijnen, herkenbare hammond sound en stevig drumwerk stond deze band garant voor een goeie opener voor de vollopende zaal. Bewapend met nieuwe muziek allemaal in de 70`s stijl hadden ze alles bij zich om het publiek te overtuigen van hun passie.
De zaal stond ondertussen tot de nok gevuld, wat betekende dat het tijd was voor de mannen van Y&T om het podium te betreden. Met luid geklap en gejuich werd de band weer verwelkomd in de Pul waar ze in 2016 voor het laatst hadden gestaan. Na de openers `Hurricane` en `Lonely Side of Town` bedankte ze het publiek, “It’s good to be back”. Na 45 jaar in de rock `n roll beloofde ze vanavond van al hun studio albums minimaal 1 nummer te spelen, “you might hear some songs you never heard before”. Zo kwam het nummer `Earthshaker` voorbij van hun eerste album ‘Yesterday and Today’, zo werd de bandnaam voor 1981 nog voluit geschreven. Nummer voor nummer kwamen de bekendste en onbekendste hits voorbij, zo kwam er een ruim 9 minuut durende uitvoering van `I Believe In You` gevuld met uitbundige meeslepende gitaarsolo`s van zanger en gitarist Dave Meniketti. Het publiek was nog erg enthousiast en de band liet nog niet merken dat het einde in zicht kwam, nummer voor nummer kwamen vele bekende en onbekendere nummers voorbij waarna ze van het podium vertrokken.

Na een aantal minuten waarin het publiek duidelijk liet merken dat zij er ondanks de lange set nog echt niet klaar mee waren keerde de band terug het podium op. Het nummer `Sail On By` wat volgens de zanger de favoriet van de band is werd vervolgens gespeeld. Voor de volgende twee nummers werd het publiek gevraagd te roepen wat zij wilde horen, al snel kwam er een blaadje met daarop geschreven dat een vrouw van een man uit het publiek jarig was en daarom graag het nummer `Don`t Be Afraid of the Dark` wilde horen. Na deze gespeeld te hebben vroegen ze het publiek voor nog een verzoek, een Duitse fan riep om `Dirty Girl`. Uiteraard konden ze dit verzoek niet voorbij laten gaan, aangezien deze fan voor de show een zelfgemaakte taart had afgegeven aan de band wat een replica was van de Gibson van de zanger. Na het nummer `Forever` kwam er een eind aan de ruim 2,5 uur durende set.

De band mag dan wel 45 jaar bestaan, toch was er weinig roest te vinden tijdens de lange set die ze deze avond gespeeld hadden. Ze hadden een erg goeie interactie met het publiek, de gitarist liet af en toe een fan op de voorste rij zijn gitaar aanslaan en voor de hongerige fans werd na show de taart samen met de band opgegeten.

Foto’s (c) Emily Parry / Maxazine

Deel: