“Staat het publiek wel aan? Weet je het zeker? Bij mij ook?” Met deze vraag aan zijn technicus probeerde Jelte Tuinstra (alias Jett Rebel) zoals gewoonlijk nog meer publieksreactie uit te lokken. En met succes: het gejuich en geklap werd steeds harder. “Ah, ze beginnen een beetje door te komen!” Het publiek, variërend van jong tot oud, was zeker al enthousiast, maar Jelte wilde er op deze koude donderdagavond in september echt een groot feest van maken. Toen er in het tweede deel van de show echt gedanst kon worden, gingen er veel jassen uit. Jelte zelf speelde overigens ‘gewoon’ de hele avond op blote voeten.

Het concert vond plaats in het sfeervolle, door bomen omringde openluchttheater Cabrio in Soest, waar voor de show een vrolijke sfeer gecreëerd werd door nummers van Annie M. G. Schmidt en ‘Ome Jan’ van Willeke Alberti te draaien. In 2016 speelde hij hier ook al, toen met een veel grotere bezetting. Sinds kort bestaat die alleen uit drummer Willem van der Krabben en bassist Peter Peskens. Zelf speelt Jelte gitaar en toetsen. Hij kwam op in een lange jas, met zonnebril en dus op blote voeten en speelde eerst solo twee nummers van zijn persoonlijkste album Truck: ‘Sometimes You Don’t Feel Happy’ en ‘You’re Still You’.

Na dit mooie begin, waar het publiek stil en aandachtig naar had geluisterd, leidde hij de show in. “Ik wil altijd zo min mogelijk zeggen tijdens een show, maar als ik eenmaal begin, dan ga ik.” Hij vertelde dat hij vlakbij, in Baarn, is opgegroeid en de show dus als een thuiswedstrijd voelde, ook omdat zijn moeder en broer in het publiek zaten. En Truck heeft hij in zijn studio in Soesterberg opgenomen, dus op deze extra bijzondere avond speelde hij daar graag wat nummers van. “Maar vanaf nu gaan we zo min mogelijk verdrietige dingen spelen!”

Omdat het podium in het theater heel laag is, en het (uitverkochte) theater klein, was dit akoestische eerste deel van de show voor alle 900 bezoekers intiem. Jelte zat achter de toetsen of met akoestische gitaar, Willem daarnaast achter een klein drumstel en Peter met z’n bas op een krukje. Hij werd extra aangemoedigd door het publiek omdat hij nog maar kort bij Jett Rebel speelt. De mooie lichtshow zorgde voor schaduwen van hun hoofden op het tentdoek. Nummers als ‘Going On’, ‘Should Have Told You’ en ‘Lucky Boy’ (met de toepasselijke lyrics “just another day beneath the trees”) werden in deze opstelling op een andere manier gespeeld dan op de albums.

“Nee maar is lachen joh. Ik heb dan een idee, duizend set-ups. Het thema van deze show is dat het klein begint en steeds groter wordt. Willem zegt dan: mag ik twee drumstellen? Tuurlijk Wim!” Zoals iedereen die Jett Rebel vaker dan één keer heeft gezien weet, speelt hij nooit twee keer dezelfde setlist en vanavond was echt “een compleet andere show”.

Het plezier spatte bij elk nummer meer van het podium af en dit sloeg over op het publiek. Voor elk nummer werd de tijd genomen voor een mooie opbouw en vooral de prachtige samenzang van Jelte en Willem maakte dat het publiek zijn volle aandacht erbij hield. Bij ‘Green’, een prachtig nummer dat voorheen vaak aan het einde van shows werd gespeeld, maar nu de afsluiting van het eerste deel van de set vormde, ontstond een magisch moment met zachtjes meezingend publiek.

Na een kort changement keerde Jelte terug zonder jas, in een wit shirt, maar nog steeds op blote voeten. Dit tweede deel van de show werd gedragen door de energie en virtuositeit van de hele band. Met z’n drieën knalden ze rocknummers als ‘Devious Child’, ‘Nothing Turns Me On Like A Rock’n Roll Song’ en ‘Do You Love Me At All’ eruit. En bij de hit ‘Tonight’ en het nummer ‘Baby I Need You’, die samen de climax vormden, zong iedereen mee.

De toegift begon met een geweldige drumsolo van Willem en een duet tussen de bas en gitaar tijdens het nummer ‘I See You’. Jelte eindigde het concert van ruim twee uur met de woorden: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik een waanzinnige avond heb gehad, ik hoop jullie ook.” Daarop volgde het ruim tien minuten lang uitgesponnen ‘Bleed Me An Ocean’, een nummer wat ze sinds deze zomer live spelen en waarin veel ruimte was om nog één keer aan het publiek te laten zien waar Jett Rebel met zijn band het allerbeste in is: elk nummer bijzonder maken en daarmee het publiek een fantastische, of beter gezegd, waanzinnige avond te bezorgen.

Foto’s (c) Marjolein Tap / Maxazine

Deel: