De Britse componiste en producer Anna Meredith is bevestigd voor het avontuurlijke Rockit festival, op 9 november in De Oosterpoort. In samenwerking met het Noordpool Orkest brengt ze nieuwe arrangementen van haar debuutalbum ‘Varmints’ ten gehoor. Ook het Maarten Hogenhuis trio staat met drie gastmuzikanten op het festival. Voor de derde editie van Rockit festival zijn ook onder andere Ibrahim Maalouf, Neneh Cherry, Christian Scott aTunde Adjuah en Metropole Orkest invites Ibeyi bevestigd. Rockit brengt een kruisbestuiving van jazz en andere muziekstijlen, met zowel gevestigde namen als rising stars uit de scene.

De hypnotiserende muziek van Anna Meredith mengt synthesizers met akoestische instrumenten. Met imposante fanfares, percussie als artillerie en bassen als aardbevingen daagt ze haar luisteraars uit door stromingen als modern klassiek, experimentele rock, elektronica en art pop op een swingende manier hand in hand te laten gaan. Ze heeft een achtergrond in klassieke compositie, maar door elektronische geluiden in haar muziek te verweven viert ze de universaliteit van muziek. Naast haar optreden zal ze ook een uniek arrangement van haar debuutalbum laten horen.

Vanaf de opening met de explosieve fanfare tot de fijne, luchtige synthesizers en vocals: Varmints with Orchestra is een unieke show waarin Anna Meredith haar debuutalbum ‘Varmints’ met nieuwe arrangementen de genregrenzen doet herschrijven. In samenwerking met Soundsofmusic en het Noordpool Orkest brengt ze een unieke show die klassiek, elektronische muziek en art pop combineert.

Maarten Hogenhuis is een van de belangrijkste Nederlandse jazzsaxofonisten van dit moment. Zijn stijl van spelen kenmerkt zich door langzaam uitrollende patronen met heldere songlijnen en gevoelvolle ronde tonen. Zijn unieke bewerkingen van muziek van popartiesten als Eefje de Visser tot Rockit-veteraan Louis Cole laten de muziek doen voelen als jazzklassiekers. Op Rockit speelt hij het Maarten Hogenhuis Trio +3 Composition Project, waarbij hij in opdracht van North Sea Jazz een compositie schreef. Over het geschreven werk zegt Hogenhuis: “Ik ben, enigszins gedwongen door de ‘harmonie-loze’ trio setting waarin ik veel opereer, altijd op zoek naar de balans tussen het abstracte en het luisterbare. Hoeveel informatie geef ik de luisteraar en hoeveel houd ik ‘achter’? Voor deze opdracht onderzoekt hij hoe zich dat vertaalt naar een sextet zonder harmonie-instrumenten.

Eerder dit jaar werden Ibrahim Maalouf, Neneh Cherry, Christian Scott aTunde Adjuah, Metropole Orkest invites Ibeyi, Alfa Mist, Ashley Henry, Becca Stevens, BeraadGeslagen, Han Bennink & Joris Roelofs, Jaimie Branch: Fly or Die, John Scofield and Jon Cleary, Julian Lage, Kokoroko, Linda May Han Oh Quintet, Nik Bärtsch’s Ronin, Steam Down, Tigran Hamasyan with special guest Mathias Eick en Under the Surface al aangekondigd.

Deel: