De line-up van drie eerder aangekondigde internationale namen die op 9 november op het ROOTZZ festival spelen, wordt uitgebreid met een kwartet acts uit de Lage Landen: Birds That Change Colour en Dries Bongaerts uit België, Mitch Rivers en Herman Brock Jr. uit Nederland. Bennett Wilson Poole (UK), Carter Sampson (USA) en Willy Tea Taylor (USA) hadden al een plek op het affiche. Daarmee is het programma van het indoor rootsmuziekfestival compleet.

ROOTZZ vindt plaats in MEZZ – wat te zijner tijd na een verbouwing heropend zal zijn – en is een initiatief van het lokale poppodium en het Eindhovense boekingskantoor Zwaardvis Music. De aanstaande derde editie verhuist het festival van de zondagmiddag naar de zaterdagavond. ROOTZZ presenteert een evenwichtige en tevens verrassende selectie uit de beste hedendaagse country, singer-songwriter, blues, folk en andere vormen van rootsmuziek. Genres die dankzij de akoestiek en entourage van MEZZ op deze locatie uitstekend tot hun recht komen.

De deuren van MEZZ gaan 9 november om 19.00 u open, de eerste act speelt om 19.30 u.

Bennett Wilson Poole (UK)
“Dit album staat helemaal bol van de klasse. Grootse songs, fantastische invulling. Een ouderwetse klassieker in wording.” We hadden het zelf kunnen zeggen, maar het zijn de woorden van Altcountry.nl over het titelloze debuut-album van Bennett Wilson Poole. Een supergroep. Frontmannen Robin Bennett, Danny Wilson en Tony Poole hebben alle drie hun sporen ruimschoots verdiend. Derhalve zou je kunnen spreken van een Britse variant van Crosby, Stills, Nash & Young, en dan zit je qua sound ook aardig in de goede richting. Doe er nog wat Byrds en Beatles bij, et voilà. Ze zijn nog niet eerder in deze line-up in Nederland geweest, dus een niet te missen primeur.

Carter Sampson (USA)
Als het over country, folk en aanverwante genres gaat, valt al gauw de kwalificatie ‘authentiek’. Als er iemand is die dat predicaat verdient, dan is het Carter Sampson, en voeg daar ook maar ‘geloofwaardigheid’ aan toe. Deze dame uit Oklahoma meent het. Met dezelfde genen als Roy Orbison – de legendarische zanger was een neef van Sampsons overgrootvader – viel iets anders misschien ook niet te verwachten. Inmiddels heeft ze al vier langspelers afgeleverd en is een vijfde in aantocht. Veel mooi materiaal om uit te putten voor haar set in Breda.

Willy Tea Taylor (USA)
Willy Tea Taylor is ‘one of a kind’. Zijn opmerkelijke vermogen om op een eenvoudige manier over diepgaande onderwerpen te zingen, maakt dat je je heerlijk in zijn liedjes kunt verliezen. Op zijn nieuwste release ‘Knuckleball Prime’ wordt Willy ondersteund door grootheden als Benmont Tench (Tom Petty & the Heartbreakers) en Greg Leisz (Bruce Springsteen, Eric Clapton). Als je een liefhebber bent van goed geschreven teksten, mooie melodieën en een stem die ze brengt met emotie zo diep als de eigen roots van de artiest, dan zul je genieten van ‘Knuckleball Prime’, en uiteraard zijn live show.

Herman Brock Jr. (NL)
De Herman Brood van de bluegrass, wordt hij ook wel genoemd: Herman Brock Jr., een linkshandige bluegrass-, americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist en singer-songwriter uit Terneuzen. Zijn album ‘The Old World’, een op alle fronten schitterend meesterwerk, leverde hem veel lovende reacties op uit de media, waaronder een viersterrenrecensie in de Volkskrant en een TV-optreden bij VPRO Vrije Geluiden. De daaropvolgende zomer speelde hij op Lowlands, Roots in the Park en andere grote festivals. Een nieuw album verschijnt dit najaar, waarvan je in Breda zeker live fragmenten van gaat horen.

Mitch Rivers (NL)
Mitch Rivers veroverde met zijn 70’s vintage rock de Nederlandse americana-scene, maar in 2019 laat hij de term ‘singer-songwriter’ volledig los. Hij beschouwt zichzelf als een producer, een componist wiens catchy popsongs de grenzen van genres doen vervagen. De eens melancholische Mitch begint te swingen. De metamorphose heeft geleid tot een authentieke soul sound. Samen met toetsenist Barend Lippens (The Grand East) demonstreert hij dat nieuwe geluid deze avond.

Birds That Change Colour (BE)
“Small Faces meets The Kinks, meets Buffalo Springfield, Love, David Crosby en The Grateful Dead. (…) Een wilde rit met af een toe een puur en simpel countryliedje tussendoor om de gemoederen te bedaren.” Treffende woorden van HUMO over ‘Nova Albion’, de laatste plaat van Birds That Change Colour uit België. Het eerste album ‘On Recording The Sun’ lonkte naar de psychedelische folkrock uit de UK, de opvolger ‘On Recording Birds’ was een pastorale, akoestische luisterplaat opgenomen in de openlucht, op ‘Nova Albion’ verstrengelt Birds’ Britse DNA zich broederlijk met het Westcoast-geluid van de tegencultuur uit Laurel Canyon en San Francisco. Het derde hoofdstuk van hun muzikale ontdekkingsreis klinkt weer helemaal anders dan al het voorgaande, maar tegelijkertijd blijft het onmiskenbaar en zonneklaar Birds That Change Colour.

Dries Bongaerts (BE)
In Vlaanderen was Dries Bongaerts al bekend als de charismatische frontman van de Antwerpse/Limburgse band New Rising Sun, maar opererend onder zijn eigen naam en teruggebracht tot de essentie komen zijn kwaliteiten als zanger, gitarist en mondharmonicaspeler pas echt tot hun recht. Donkere indiefolk die refereert aan Bob Dylan, Will Oldham en Ry Cooder.

Deel: