Het kostuum van Chrissie Hynde van The Pretenders, gedragen tijdens Live Aid, een papier met de handgeschreven songtekst van ‘I want to break free’ van Queen, de gitaar van Buddy Holly en een handgeschreven setlist door David Bowie. Zo maar een greep uit de honderden instrumenten, kledingstukken, objecten en duizenden foto’s en video’s die zijn te bewonderen in het British Music Experience in Liverpool.

In mei bezocht René Hoeflaak het museum, afgekort BME, dat is te vinden in het imposante Cunard gebouw aan de Canada Boulevard. Op een toepasselijke plek. Want aan de overkant van de boulevard vertrekt de ‘Ferry cross The Mercey’ , staan de standbeelden van The Beatles, Engeland’s eerste rockster Billy Fury en de beschilderde portretten van de leden van Echo & The Bunnymen.

Laars van Mick Tucker
Het museum is een paradijs voor feitenvreters en liefhebbers van de Britse popmuziek. Met duizenden afbeeldingen video’s en videoclips, in tijdperken, studio’s waar je zelf instrumenten kan bespelen en tientallen vitrines. Ingedeeld in muziekstromingen en tijd. Een tijdlijn die in het eind jaren veertig begint in het BME.

De tijdlijn in het British Music Experience begint eind jaren veertig en neemt je mee langs zeventig jaar pop- en rockmuziek. Met een aaneenschakeling van posters, gitaren en gitaarkisten van artiesten als Keith Richards en Pete Townshend, singles, handgeschreven teksten, kostuums, laarzen, zoals die van The Sweet drummer Mick Tucker, platencontracten (van bijvoorbeeld The legendarische punkband The Buzzcocks) en –om nog maar iets te noemen- de slippers van Adam Ant.

Voordeur Apple Corp
De British Music Experience vertelt niet alleen het verhaal van de Britse popmuziek maar ook die van de Britse recente geschiedenis. “Welke leeftijd u ook heeft en waar u ook van houdt, er is hier iets voor u”, aldus het museum op haar website. Van het kostuum van Freddie Mercury tot en met handgeschreven teksten van Adele en de voordeur van Apple Corp, de platenmaatschappij van The Beatles.

Harvey Goldsmith
De British Music Experience begon in 2009 als een tentoonstelling in Greenwich, Londen. Een tentoonstelling die sloot in 2014 maar uiteindelijk in 2017 op initiatief en met financiële steun van muziek promotor Harvey Goldsmith en multinational AEG permanent werd voortgezet in Liverpool.

Liverpool en voetbal
Het museum is in de zomer dagelijks geopend en in de winter van woensdag tot en met zondag. Een kaartje kost 14 Britse pond en er is uiteraard een museumwinkel met onder meer ansichtkaarten van FC Bands met logo’s van voetbalclubs (onder meer Ajax, Feyenoord, AZ en Twente) onder de namen van artiesten en andersom. Want muziek en voetbal, dat is Liverpool.

Foto’s (c) René Hoeflaak

Deel: