Zondagavond 4 augustus stond onder de vlag van City Sounds, georganiseerd door promotor Friendly Fire, de Britse singer-songwriter James Bay op het NDSM-eiland: achter het podium staat een mega-grote rode kraan, het IJ is nooit ver weg, en de vele graffiti kan ook niet gemist worden. Eenmaal op het sfeervolle aangeklede terrein stonden de vele foodtrucks te wachten om hun heerlijke eten aan de man te brengen.

Singer-songwriter JC Stewart stond klokslag 18.30 uur in zijn eentje met gitaar op het toch wel grote podium. Deze wist hij echter feilloos te vullen met zijn gevoelige liedjes als ‘Have you had enough Wine?’, ‘The Dame’ en ‘Bones’. Deze laatste staat op zijn recent uitgekomen gelijknamige album ‘Bones’.

De Utrechtse band Rondé timmert lekker aan de weg, en stond deze zondagavond vol overgave op het podium. Nummers als ‘Naturally’, ‘Why do you Care’, ‘We are One’, ‘Headlights’ en ‘Run’ maakte dat je gewoon niet stil kon staan, zo aanstekelijk zijn ze. Zangeres Rikki Borgelt danste zelf ook enthousiast op nummers van hun tweede album ‘Flourish’, maar ook op de cover van Gala’s ‘Freed from Desire’ die als zoete broodjes onze oren bereikten.

Rijendik staan de meiden vooraan om James Bay te kunnen zien, en horen. Vanaf het moment dat hij 5 minuten te vroeg op het podium verschijnt tot de laatste toon die neerdaalt op het industrieel ogende NDSM-werf, zingen en gillen de meiden mee. En terecht, want James Bay is echt een rasechte performer en charmeur. Zo jong nog, maar al zo volwassen.

De band start met ‘Pink Lemon’, een uptempo en wat rauw nummer. Rustige luisterliedjes worden daarna op geheel natuurlijke wijze afgewisseld met meer poppy nummers van zijn uit 2018 stammende album Electric Light. Bekendere nummers als ‘Let it go’, ‘Craving’, ‘Us’ en ‘Best Fake Smile’ mochten uiteraard niet ontbreken. Zelfs voor Creedence Clearwater Revival’s cover ‘Proud Mary’ draaide hij zijn hand niet om, het leek hem helemaal geen moeite kosten om over te schakelen. En dan kondigde met het ondergaan van de zon ook het allerlaatste liedje van deze avond zich aan, ‘Hold Back the River’. Nog een keer luidkeels meezingen en uitkijken naar zijn volgende optreden, want dit smaakte echt naar veel meer, echt naar veel en nog veel meer.

Foto’s (c) Armelle van Helden / Maxazine

Deel: