Het Servische EXIT Festival verwelkomde in 2019 een recordaantal bezoekers. In totaal trotseerden tussen donderdagavond 4 juli en maandagochtend 8 juli meer dan 200.000 bezoekers uit 90 verschillende landen de festivalpoorten van het kolossale Petrovaradin Fort. Al op donderdag werd het all-time dagrecord verbroken met liefst 56.000 festivalfans die onder meer The Cure zagen optreden.

Dankzij het twintigtal podia met zeer diverse line-ups en thema’s en de nog eens twintig extra zones verspreid over alle hoeken en gaten van het 18e eeuwse fort, raakte het publiek in vier dagen en nachten alles behalve uitgekeken. Op de grote podia waren wereldsterren als The Cure, Greta Van Fleet, The Chainsmokers, Carl Cox, Skepta, Paul Kalkbrenner, Dimitri Vegas & Like Mike, Solomun, Tom Walker, IAMDDB, Jeff Mills, Chase & Status, Desiigner, Maceo Plex, Lost Frequencies en Peggy Gou te zien.

Het festival dat ooit als studentenprotest begon had dit jaar als thema ‘Tribe’. EXIT 2019 werd dan ook ingeluid met een indrukwekkende openingsceremonie vol zang, dans en speeches gericht op het leven op aarde. Gedurende het festival werden tevens videoboodschappen getoond van grootheden als Yoko Ono en ‘s werelds beste tennisser, Novak Djokovic, met wiens hulp EXIT diverse goede doelen steunt.

De Belgische Amelie Lens kreeg de eer op maandagochtend, na een spectaculaire zonsopkomst, het festival af te sluiten in de befaamde mts Dance Arena. Wetende dat het EXIT-publiek een ijzersterke band heeft met de elektronische groep The Prodigy, eindigde ze haar set op symbolische wijze met ‘Firestarter’ ter nagedachtenis aan frontman Keith Flint, die eerder dit jaar overleed. Zo’n 25.000 ravers bleven tot het bittere eind, rond half 9 in de ochtend.

EXIT 2019 was de perfecte intro in opmars naar de editie van volgend jaar, genaamd EXIT 2.0, waarin het 20-jarig jubileum van het internationaal geliefde festival zal worden gevierd.

Deel: