Net als voorgaande jaren organiseerde Metropool weer een aantal bijzondere concerten in het Openluchttheater Hertme in het dorpje Hertme. Afgelopen zaterdag was er, voor het eerst, een metal avond op deze mooie locatie. In het gehele dorp, van slechts 466 inwoners, waren de zware klanken van de drie bands te horen. De avond begon met Blackbriar, gevolgd door MaYaN en als afsluiter: Epica.

Met zo’n line-up, en zo’n mooie locatie, verwacht je dat het volledig was uitverkocht maar er waren nog een paar, van de in totaal 2200, kaarten beschikbaar aan de kassa. Deze waren vast allemaal verkocht want het was goed druk in het openluchttheater. Het was afgelopen zaterdag erg warm maar Metropool had extra, gratis, waterpunten geregeld waar dan ook veel gebruik van werd gemaakt. De muur achter het podium samen met het bos er omheen brachten veel sfeer, vooral omdat je de zon, tussen de bomen door, onder kon zien gaan achter het podium.

Blackbriar
Rond 7 uur ’s avonds, terwijl het nog steeds boven de 30 graden was, mocht de Nederlandse band Blackbriar uit Assen de avond starten. Blackbriar staat wel vaker in het voorprogramma van Epica en is dus een bekende naam onder de fans van Epica. En dat was te merken, het publiek ging meteen los ondanks de warmte. Een beetje jammer dat ze maar een half uur mochten optreden, van het publiek hadden ze best wel wat langer op het podium mogen staan. Maar ja, het openluchttheater ligt aan de rand van het dorp Hertme en de organisatie houdt altijd rekening met de bewoners in het dorp. Hierdoor was er eigenlijk te weinig tijd voor drie bands.

MaYaN
Rond 8 uur was het tijd voor een echte metal super groep. MaYaN werd in 2010 opgericht door zanger/gitarist Mark Jansen, bekend van bands als After Forever en Epica. De band wordt aangevuld met een hele lijst van bekende muzikanten uit de metal scene en bestaat op dit moment uit drummer Ariën van Weesenbeek (Epica), zangeres Laura Marci (Italiaanse zanger en vriendin van Mark Jansen), gitariste Merel Bechtold (Purest of Pain en Delain), zangeres Marcela Bovio (Stream of Passion, VUUR en Hydra), gitarist Frank Schiphorst (Apex), zanger George Oosthoek (Delain), bassist Roel Käller (Apex) en toetsenist Jack Driessen (After Forever). Oftewel: een behoorlijk vol podium. MaYaN mocht iets langer spelen dan Blackbriar, drie kwartier, maar ook dit had van het publiek veel langer mogen duren. De band wisselde constant van samenstelling en door de energie die van het podium afkwam stond het gehele publiek te springen. Een geweldig optreden van een top band.

Epica
Om kwart over 9 was het dan eindelijk tijd voor Epica. Epica heeft sinds de start van de band in 61 landen gespeeld over de hele wereld maar had nog nooit in Hertme opgetreden en daar moest natuurlijk verandering in komen. Dat de band veel in het buitenland optreedt was na het eerste nummer ook meteen te horen toen zangeres Simone Simons enthousiast zei: “We are so excited to be here. Mooie locatie ook, ziet er erg romantisch uit. Are you having a good time?” Epica kreeg gelukkig meer tijd om te spelen, totaal een uur en drie kwartier. Om 11 uur moest de band echt podium verlaten vanwege de eerder genoemde bewoners van Hertme. De tijd die de band had werd zeer goed besteed met een zeer energieke en fantastische show. De temperatuur was intussen onder de 30 graden gezakt waardoor het publiek nog meer energie kreeg. Een fantastische afsluiter van een erg goed georganiseerde avond metal in Hertme.

Eind augustus komt Metropool Open Air in het openluchttheater in Hertme weer terug met Woodstock The Story XXL en Bløf.

Foto’s (c) Filip Heidinga / Maxazine

Deel: