Voor het veertiende jaar trok Nederpopzanger Guus Meeuwis naar het Philips Stadion voor de Groots Met een Zachte G-concerten. Op 14, 15, 16 en 18 juni 2019 trekken er weer tienduizenden fans naar het Eindhovense voetbalstadion voor de jaarlijks terugkerende concertreeks. Normaliter vangt de concertreeks aan met het concert op de vrijdagavond, dit jaar begon de reeks al eerder met Groots-junior. Een Groots met een Zachte G-concert speciaal vormgegeven voor en door kinderen. Ruim 7500 kinderen waren getuige van de eerste editie van de juniorconcerten.

De concertreeks is inmiddels net zo ingeburgerd in het zuiden dat de hele stad Eindhoven is voorbereid op de concerten. In februari viert het zuiden carnaval, en in juni staat Meeuwis in het stadion. Dit jaar voor de 14e (!) keer. Dit jaargang verwelkomde Meeuwis zijn 2 miljoenste bezoeker en heeft hij de concerten weer zo goed als uitverkocht. Het geheim van het succes blijft giswerk. De concerten zijn vermakelijk, sfeervol en voornamelijk gezellig. Zit het hem in zijn aanstekelijke muziek, zijn enthousiasme of zijn jaarlijks verrassende gastartiesten? Als we het aan Susan (46) vragen: “Ik heb alle edities van Groots met een Zachte G meegemaakt, elk jaar neem ik twee dagen vrij van mijn werk om optimaal te genieten van het concert. Dit jaar sta ik eindelijk weer een keer vooraan, Guus is mijn held en heeft mij door moeilijke periodes in het leven geholpen. Ik kan luisteren naar zijn muziek met een lach en een traan. Elk jaar geniet ik van de gezelligheid en het voelt ook een beetje als mijn feestje”, aldus Susan.

Rob Dekay
Susan, en de tienduizenden andere bezoekers kregen ook dit jaar weer het succesrecept voorgeschoteld. In twee gangen, allereerst een aanstekelijke en vernieuwende support-act. Dit jaar Rob Dekay welke in 2018 overstapte naar hetzelfde platenlabel als Meeuwis. Met zijn aanstekelijke, Nederlandstalige, county-pop muziek mocht hij het stadion opwarmen nadat hij iets na half 9 het stokje overgaf aan de koning van de avond. Het concert vangt aan met het jaarlijks terugkerende introductiefilmpje, dit jaar met een knipoog naar het televisieprogramma ‘Nederland in beweging’.

We zagen Meeuwis en band op de grote schermen een aantal aanstekelijke opwarmingsoefeningen doen. Het voltallige stadion besloot zonder enige aansporing vol enthousiasme mee te doen waarna Meeuwis met het nummer ‘Groots zijn’ zijn geliefde stadion betrad. Direct daarna speelde Meeuwis zijn hit-klassiekers ‘Het is een nacht’ en ‘Ik ook van jou’. Direct bewijst Meeuwis waarom hij dit inmiddels al 14 jaar doet en waarom hij de koning van het Philips Stadion wordt genoemd.

Gastartiesten
Ook dit jaar stond Meeuwis er niet alleen voor. Hij nodigde, net als voorgaande jaren, een aantal gasten uit. Zo verscheen rapper Ronnie Flex met band ten tonele. Ook mocht het publiek een oude bekende verwelkomen: Paskal Jakobsen zong met Meeuwis het nummer ‘Bondgenoot’ waarna hij met zijn volledige band (BLOF) de nummers ‘Alles is liefde’ en ‘Zoutelande’ ten gehore bracht. Tegen het einde van de avond, na het eren van de twee miljoenste bezoeker met het nummer ‘Lach van 2 miljoen’, verschenen Sunnery James & Ryan Marciano op het podium. Versterkt met een flinke dosis special effects speelden zij ‘Je moet het voelen’ en ‘Nooit niet verliefd’.

Na de performances van Sunnery James & Ryan Marciano schiet Meeuwis in een hit-versnelling. In hoog tempo speelt hij ‘Per Spoor’, ‘Vrienden’ en ‘Brabant’. Met het nummer ‘Proosten’ kwam er een einde aan de avond in het stadion. Met een oorverdovend applaus verschenen Meeuwis en band terug voor de encore en speelden zij het nummer ’T Dondert en ’t Bliksemt’. Daar waar alle fans voor kwamen: Maximaal feest!

Met ’T Dondert’ kwam er, inclusief vuurwerk, een spectaculair einde aan de eerste avond in het Philips Stadion. Na een kort afsluitend filmpje speelde Meeuwis en band nog ‘Kom we Gaan’ waarna zij definitief het podium verlieten. Ook dit jaar mag Meeuwis weer terugkijken op een geslaagde editie van Groots met een Zachte G. Met in 2020 de vijftiende editie in het vizier kunnen we concluderen dat deze concertreeks inmiddels maximaal is ingeburgerd.

Foto’s (c) Bas Oeijen / Maxazine

Deel: