Op woensdagavond 5 juni 2019 trok het Amerikaanse gezelschap The Piano Guys naar de Amsterdamse concertzaal AFAS Live. Het gezelschap won in 2011 zijn bekendheid op videodienst YouTube waar zij akoestische covers van bekende popnummers plaatsten. Het muzikale duo heeft inmiddels ruim 4 miljoen volgers op YouTube en hun uploads zijn miljarden keren gestreamd. Hun muziek, voornamelijk gespeeld op piano en cello, is inmiddels door een grote schare fans in hun armen gesloten. Inmiddels spelen Steven Sharp Nelson en Jon Schmidt over de hele wereld in grote zalen, zo ook in Amsterdam.

De heren kozen in de AFAS Live voor een seated show, de concertzaal was dan ook voorzien van tientallen rijen stoelen. Rond de klok van acht uur verscheen het muzikale duo op het podium. De show startte met de mash-up ‘Let It Go / Vivaldi’s Winter’ waarmee de heren direct hun kracht tot uiting lieten komen. De twee speelden covers en mash-ups van bekende klassieke en popnummers op een piano en een cello. Cellist Steven Sharp Nelson maakte daarbij af en toe gebruik van een basdrumpedaal en een loopstation, pianist Jon Schmidt hield het voornamelijk bij zijn authentieke pianospel. Bijzonder was hoe de heren het maximale uit de twee akoestische instrumenten wisten te halen. Sharp zette zijn cello meermaals in als drumstel en bracht een bijzondere act waar de geluiden van zijn cello door zijn mond naar buiten werden geleid. Jon zagen we excelleren wanneer hij op zijn kop de toetsen bespeelde. Indrukwekkend!

De heren hadden voor hun internationale tournee een diverse setlist opgemaakt, zij brachten zowel klassieke muziek als moderne popmuziek tot leven. Van Bach tot U2 en van Frozen tot Johann Pachelbel. Tussen de nummers door namen Jon en Steven het publiek mee langs hun muzikale carrière. Met laagdrempelige humor en aanstekende verhalen wisten zij het publiek door de setlist heen te praten. Kenmerkend gedurende het concert was de dankbaarheid en trots die ze uitstraalden, wat de heren meermaals uitten gedurende de interactie met publiek. Meer dan eens spraken zij hun dankbaarheid uit voor hun succescarrière. De carrière die begon met het idee om YouTube-video’s te maken om de pianoverkoop te promoten, vele jaren later is er geen een piano verkocht maar bestieren de heren wel de grotere concertzalen over de hele wereld.

Gedurende de avond ontmoetten we ook de andere muzikale leden van The Piano Guys. Net voor de pauze sloot zanger Al van der Beek aan die vocale ondersteuning gaf gedurende het nummer ‘Its Gonna Be Okay’. In de encore ontmoetten we ook Paul Anderson die aansloot tijdens voor het brengen van YouTube-hit ‘Whats Make You Beautiful’, waar de vier heren samen op één piano speelden.

The Piano Guys, een indrukwekkend muzikaal duo die hun muzikale strepen al rijkelijk verdiend hebben. Op 5 juni bewezen de heren in Amsterdam dat ze die strepen ook terecht verdiend hebben. Met een passende lichtshow, goed ondersteunde visuals en een afwisselende setlist brachten zij een indrukwekkende muzikale avond. Soms met strijkers, soms met zang, maar voornamelijk met één cello en één piano.

Foto’s (c) Sebastiaan Oeijen / Maxazine

Deel: