De Ierse indiefolkband Villagers is de band van singer-songwriter Conor O’Brien, een man met een opmerkelijk talent voor het schrijven van introspectieve liedjes. Dat was al duidelijk op Villagers’ debuutalbum ‘Becoming A Jackal’ (2010), waarmee de band meteen doorbrak.

Romantiek is een universeel begrip in de denkwereld van Villagers. Dat de naam een meervoud is logisch: iedere plaat van O’Brien heeft weer een nieuw karakter en kader. Doorbraakalbum ‘Becoming The Jackal’ vindt romantiek in het surrealisme en diepe kennis, ‘{Awayland}’ in aardverschuivende arrangementen van het kaliber Radiohead. ‘Darling Arithmetic’ vond romantiek in pure eenvoud, het album waarop O’ Brien definitief zijn geaardheid als homoseksueel kenschetste.

Op nieuwste langspeler met de vanouds cryptisch titel ‘The Art Of Pretending To Swim’ schrijft Villagers ongegeneerd romantisch over technologie. Of specifieker, hoe technologie het dagelijkse leven beteugelt en onze eigen hulpeloosheid verbloemt. O’ Brien is een eeuwige peinzer, nooit bang om de pittige vraagstukken bij de horens te vatten, en dat maakt het werk Villagers altijd des te verbluffender.

Villagers is een band met een sterke live reputatie en was al te zien op verschillende festivals, zoals Into The Great Wide Open, London Calling, Eurosonic en Lowlands. En op 17 november in het Burgerweeshuis in Deventer.

Deel: