Dat Kenny Smith de muziek als zijn levensdoel heeft gekozen is niet zo vreemd als je weet dat zijn vader jarenlang drummer is geweest in de band van Muddy Waters en dat Kenny in het huis van laatstgenoemde is opgegroeid. Papa Willie ‘Big Eyes’ Smith (1936 – 2011) is een van de meest legendarische bluesdrummers en zoonlief heeft het (trommel-)stokje van hem overgenomen. En ‘Beedy Eyes’, zoals Kenny wordt genoemd is in de loop der jaren uitgegroeid tot een veelgevraagd drummer en prijswinnende, die niet alleen de rol van begeleider op zich neemt, maar ook zingt en zijn eigen band leidt.

Voor zijn nieuwe album ‘Drop The Hammer’ heeft hij een keur aan muzikanten om zich heen verzameld. We zien op de hoes namen als Billy Flynn (gitaar), Omar Coleman (harmonica), Ari Seder (gitaar), Luca Chellin (toetsen), Greg Guy (gitaar), Felton Crews (bas), Nelson Strange (bas), Sugar Blue (harmonica) en Guy King (gitaar). De twaalf nummers op de cd zijn door Smith zelf geschreven. Muzikaal moeten we niet denken aan gewone blues. We horen funk, rock, oosterse invloeden en ook blues. Bij de eerste keer luisteren is dat wel wennen; het lijkt erop of Smith nog een richting aan het zoeken is. Maar toen ik de cd wat vaker beluisterd had begon deze variëteit mij wel te boeien. Het heeft gewoon wat tijd nodig. Nummers die mij bijzonder bevielen zijn de wat vreemde, Oosters aandoende opener ‘Head Pounder’ met Billy Flynn, die zowel op gitaar als sitar te horen is, de slowblues ‘No Need Brotha’’ en de countryblues ‘Second Hand Woman’. Het is even wennen, maar geef het tijd en de cd wordt steeds beter. (7/10) (Big Eye / Tributized)

Tracklist:

01. Head Pounder
02. Hey Daddy
03. Drop The Hammer
04. Scratchin’ Your Head
05. What In The World
06. No Need Brotha
07. Puppet On A String
08. Keep On Pretending
09. Living Fast
10. Second Hand Woman
11. One Big Frown
12. Moment Of Silence

Deel: