Meestal als artiesten hun oude hits opnieuw opnemen voegt dat niks toe aan de originele versies die ze eerder al uitbrachten. Het is een trend van de afgelopen 10 jaar dat artiesten op leeftijd oudere nummers van zichzelf opnieuw opnemen, maar zelden komt het ook maar een beetje in de buurt van het origineel. Een uitzondering op de regel was vorig jaar het album ‘In The Blue Light’ van Paul Simon. Hij gaf onbekendere songs uit zijn catalogus een nieuw arrangement dat daadwerkelijk wel iets toevoegde. Maar dat is een zeldzaam voorbeeld.

Nu heeft ook Sting zich eraan gewaagd om oudere nummers van zichzelf opnieuw op te nemen met het album ‘My Songs’. Het is niet de eerste keer dat hij dat doet, want in 2010 deed hij dat ook al met het album ‘Symphonicities’. Maar daarop werden oude klassiekers tenminste nog uitgevoerd met een orkest, en dat voegde tenminste nog iets extra’s toe. Anders dan Paul Simon vorig jaar deed, heeft Sting juist wel zijn bekende hits opnieuw opgenomen. Bijn al zijn solohits, en 6 nummers uit zijn periode met The Police, zijn opnieuw opgenomen. Maar niet eens met een nieuw arrangement. Het enige verschil is dat de stem van Sting wat ouder klinkt (hoewel hij anno 2019 nog altijd wel goed bij stem is).

Het zijn allemaal klassiekers die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend in de popgeschiedenis. De relevantie van al deze remakes is mij dan ook een raadsel, en in de meeste gevallen wordt het er juist niet beter van. Zo gaan de Police-klassiekers ‘So Lonely’ en ‘Can’t Stand Losing You’ genadeloos ten onder in deze moderne productie. Dat er opeens stadsgeluiden zijn toegevoegd in de break van ‘Englishman In New York’ is natuurlijk grappig bedoeld, maar het voegt niks toe aan het origineel. Een nummer als ‘If You Love Somebody Set Them Free’ krijgt dan nog een soulvollere benadering. Maar de rest verschilt nauwelijks van de originele versies.

Vorig jaar deed Sting een verrassende samenwerking met Shaggy. Hoewel het album ‘44/876’ niet bijster sterk was, ondernam Sting toen wel een avontuurlijker project dan dit. Natuurlijk is hij op een leeftijd dat hij niets meer hoeft te bewijzen en kan doen en laten wat hij wilt. Maar kom dan op z’n minst nog met iets origineels. Want ‘My Songs’ voegt niks toe aan zijn rijke oeuvre. (5/10) (A&M)

Deel: