Toen ik de cd de eerste keer opzette was ik toch een beetje verward. Maar al snel bleek, de ene Paul Nelson is de andere niet. De ander staat bekend om zijn rauwe bluesrockwerk. We gaan het nu over de Paul Nelson hebben die onlangs ‘Over Under Through’ heeft uitgebracht. Deze hoeft het niet te hebben van rauw flitsende gitaarsolo’s; zijn kracht zit hem in zijn songteksten.

Zanger/gitarist Nelson, die tien van de elf nummers heeft geschreven, heeft een keur aan eersteklas muzikanten om zich heen verzameld. Daarbij hoort onder meer topgitarist Kevin Barry, drummer John Sands, de bassisten Richard Gates en Paul Kochansky en een handvol anderen. Productie was in handen van Tom Eaton. Muzikaal bevinden we ons ergens tussen blues, folk en roots. Paul Nelson is een uitstekende songwriter, die met zijn donkere relaxte stemgeluid een toch wat donker beeld weet te schetsen met zijn teksten. Titels als ‘Ghost In The Basement’, ‘Color It Blue’ en ‘There Is Weeping’ geven daar al een indruk van. Luister naar nummers als ‘Go Down Ezekiel’ met de prachtige slidegitaar van Barry, het trieste ‘Color It Blue’ (“I can take a sunny day and fill it with rain”) en het JJ Cale-achtige ‘Silent Majority’ (it’s not our enemies’ words, but what our friends didn’t say”). Bijzonder mooi is het half gesproken ‘Over Under Through’, een zoektocht naar geluk en vrede. Prachtig, een pareltje. (9/10) (Riverwide Records).

Deel: