Op zijn lange reizen door Tibet verzamelde Chris Hinze niet alleen fantastische muziek, maar ook prachtig beeldmateriaal. Gefascineerd door de kloosters, de monniken met hun gezangen, zijn ontmoetingen met de Dalai Lama, de Karmapa of Lama Zopa en de Tibetaanse bevolking kwam hij in 2018 met het concept voor een concert met videowerk verzameld tijdens zijn laatste drie reizen naar Tibet.

In zijn multimedia solo concert ‘Tibet-on the Roof of the World’ nam hij je mee naar de wereld van de Tibetanen, hun kloostergemeenschappen en hun leven te midden van de overweldigende natuur. Op een groot scherm werden adembenemende videobeelden met wonderschone Tibetaanse klanken gecombineerd met inventief fluitspel van Hinze op diverse fluiten. De muzikale stukken werden met persoonlijke anekdotes omlijst. Voor liefhebbers van Tibet, wereld reizen, natuur, cultuur, boeddhisme én natuurlijk de fans van deze virtuoze fluitspeler, een absolute aanrader.

In het knusse landelijk gelegen theatertje genoten zo’n 45 liefhebbers van een muzikale, bijna spirituele, reis. Op de rustieke zolder, omgebouwd tot theater, kon je gedurende het concert een speld horen vallen. De geest werd meegedragen op de melodieën en ritme van de Tibetanen en het grensverleggend fluitspel van Chris.

Hinze is musicus, fluitist, producer, componist en wereldreiziger. Nederlands meest gelauwerde muzikant met meer dan 70 cd’s op zijn naam. Hij ontdekte al vroeg het maniakale plezier waartoe een passie kan leiden: muziek maken. Ooit begonnen als jazzpianist studeerde hij fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en won een studiebeurs voor het prestigieuze Berklee College of Music in Boston. In de jaren 70 werd hij bekend met zijn Baroque/jazz albums Teleman My way en Vivat Vivaldi. Gevolgd door Sketches en Variations on Bach, waarmee hij internationale bekendheid verwierf. Kort daarna startte hij met de Chris Hinze Combination, een jazz rock fusion combinatie waarmee hij op het jazzfestival in Montreux de Internationale Persprijs ontving. Hinze heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept waaronder de Beethoven Award, Prix d’Italia. Ook ontving hij 3 Edisons.

Hinze verkende vele ritmes, stijlen en culturen. Kiezen voor een richting is hem vreemd. Al zijn muziek valt onder de noemer: wereldmuziek. Naast het maken van muziek is reizen een andere grote passie. Gemiddeld 3 maanden per jaar trekt hij de wereld rond met camera en opnameapparatuur op zoek naar bijzondere geluiden en waanzinnig beeldmateriaal. Aan de hand van zijn reizen bepaalt hij zijn multimedia theater concerttours en cd’s. Een unieke combinatie van indrukwekkende beelden en muziek. Zo ook ‘Tibet on the Roof’. Dit is zijn laatste Tibet-tour. Er zal nog één tour volgen, die zal staan in het teken van India. Dan zit het er voor de inmiddels 80-jarige Hinze op. Mis het niet.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort / Maxazine

Deel: