Wat is er toch met die Belgen? Het ene na het andere Indie-pareltje ontstaat, komt tot bloei en voor je het weet stralen ze tot helemaal over de Lage Landen. Balthazar en Oscar and the Wolf schitteren al een paar jaar aan de top en in korte tijd bloeien nu hun opvolgers op, zoals Lagüna, Shht, It it Anita en Whispering Sons. En nu is er een volgend pareltje dat net zijn kopje boven het frisse, groene lentegras uitsteekt: Low Land Home. Muzikaal misschien niet helemaal te vergelijken met Balthazar en Oscar and the Wolf, maar liefhebbers van beide bands zullen dit nieuwe, jonge pareltje zeker weten te waarderen.

Low Land Home is de Gentse band rond frontman Jo Geboers en heeft sinds kort zijn eerste full album uit, ‘Out of my mind’. Dit is een zeer treffende titel voor een album dat je ziel binnensluipt, steeds dieper zijn weg zoekt, gaat knagen en knarsen met je gevoel en oprecht iets met je doet. Het is melancholisch en toch ook helend, bezwerend en mystiek, maar ook opluchtend en verhelderend. Kortom een reis door je eigen gevoel en geest. Misschien is dit ook wel logisch als je weet dat drie van de vier bandleden in Low Land Home een opleiding psychologie hebben genoten.

De nummers op ‘Out of my Mind’ zijn met gevoel opgebouwd, over het algemeen rustig en vaak naar een climax werkend. Traditioneel, maar toch steeds met een verrassende wending of break. De teksten verhalen over mystiek, angst en twijfel, over jezelf, je naasten en alle relaties daartussen. Meermalen luisteren laat je ontdekken dat de songs heel knap en gelaagd in elkaar zitten. Ze nemen je mee op de ontdekkingstocht die Low Land Home je laat lopen door hun eigen hersenspinsels en uiteindelijk ook door die van jou.

De muzikale arrangementen ondersteunen deze zoektocht door de juiste dosering van rustige piano melodieën, warme en zwevende gitaren, melancholieke synths en stuwende bas- en drumritmes. Het is heel knap hoe alles op zijn plaats valt, als een geweven klanktapijt van uitzonderlijke structuur en kleur. Hier overheen glijden dan de stemmen van Jo Geboers en Jolien Bové. Een mannenstem en een vrouwenstem die elkaar op een heel natuurlijke wijze aanvullen en elkaar meermaals tot grotere hoogten kunnen brengen.

De diepe stem van Jo, waarbij je soms gelijkenis hoort met Samuel Herring van Future Islands (nummer ‘There’) of met Nick Cave, beiden zeker niet de minsten. De hoge stem van Jolien heeft meestal een ondersteunende functie, is soms de tweede stem, maar krijgt gelukkig ook solo de ruimte. De mooiste songs zijn echter die waar beide stemmen langs en door elkaar slingeren, opbouwend naar een climax, zoals in het prachtige ‘Hold on’.

De toon voor het album wordt meteen al gezet in het eerste nummer ‘Drifting’. Onheilspellende drone-geluiden en een stevige drum, aangevuld met mystieke synths monden uit in een melancholieke popsong, waarbij Jo in eerste instantie de zangpartijen voor zijn rekening neemt. Hierbij krijgt hij halverwege het nummer de ideale steun van Jolien. Een break biedt vervolgens weer ruimte voor een nieuwe spanningsboog die eindigt in een climax, waarin Jo het mag uitschreeuwen:

“I am hard to find
I drift around”

Het volgende nummer is de titelsong ‘Out of my Mind ‘. Hoewel heel anders van opbouw, ademt deze song toch ook onmiskenbaar de atmosfeer van Low Land Home. In de eerste minuut laat Jolien haar stem zweven door een open, hoge ruimte, met rustige pianoklanken en in de verte een eenvoudige percussie. Vervolgens stapt de zware Cave-stem van Jo de ruimte binnen. Het nummer kabbelt op een heel prettige manier voort, als in trance, totdat Jolien met haar prachtige stem het nummer opstuwt naar grotere hoogte:

“Come out of your mind
Into the light
You’re out of my life
Into the light
Again”

Misschien word je hier niet meteen vrolijker van, maar daar is deze muziek ook duidelijk niet voor bedoeld. Het gaat veel dieper, tot in de vezels van je gevoel. En dat is heel erg knap. Zeker ook als blijkt dat het hele album alleen maar sterke nummers heeft. Soms grijpen de nummers je niet meteen bij je strot en hebben ze meer tijd nodig om alle lagen dieper in je te laten indalen. Neem er rustig de tijd voor en geniet, op therapeutische basis. En je komt er als herboren uit, als een completer mens. Low Land Home wordt echt heel groot. We hebben je gewaarschuwd! (9/10) (Records DK)

Deel: