Wat moet je schrijven over een reissue? De muziek is (in veel gevallen) een paar decennia oud en de fans weten wel hoe het originele album klinkt. Na de miskleun met de heruitgave van ‘TOTAL’ lijkt New Order nu iets goed te maken met de deluxe versie van hun debuutplaat ‘Movement’.

Het eerste schijfje is niet zo bijzonder. Maar dat is wel vaker het geval bij dit soort releases. Daar is weinig aan te veranderen. Het zijn de nummers die we al heel lang kennen en die in 2015 al eens geremasterd zijn. Het is duidelijk te horen dat er bij het maken van Movement materiaal gebruikt is dat ook op een derde Joy Division-langspeler had kunnen, en misschien wel had moeten, staan.

De tweede cd is de reden om deze reissue te kopen. Het is inmiddels een aantal jaar geleden dat de band hun oeuvre op cd aanbood met bonusmateriaal. Toen bleef het vooral bij de singles, alternatieve mixen en ander materiaal dat relatief makkelijk te vinden is in de spreekwoordelijke kluis.

Dit keer is er iets verder gezocht in de archieven en blijft het niet alleen bij single-mixen en alternatieve versies. Dit keer krijgen we demo’s en opnames van verschillende sessies. Sommige nummers, zoals ‘Homage’ en een door drummer Stephen Morris gezongen versie van ‘Ceremony’, zijn niet eerder officieel uitgegeven. Het geeft een interessant inkijkje in het opnameproces van wat het (onbedoelde) debuut van New Order is geworden.

Het leuke is dat openingsnummer ‘Dreams Never End’ bijna helemaal te volgen is, van demo tot eindproduct. Het enige wat ontbreekt is een opname uit de oefenruimte op een smoezelig bandje, dat halverwege opgegeten wordt door het tapedeck.

In z’n geheel is deze uitgave een stap vooruit in de reissues van New Order. En voor wie helemaal los wil gaan, is er de ‘definitive box’. Met daarin niet alleen de cd’s en lp’s met oud en nieuw materiaal, maar ook dvd’s met liveshows en tv-optredens en alle 12″-singles. (7/10) (RHINO)

Deel: