Donderdagavond 28 maart 2019 stonden er een drietal country/bluegrass acts op het programma van de uitverkochte Effenaar in Eindhoven. Danny Olliver, Matther Logan Vasquez en de hoofd act The Dead South.

Danny Olliver, een jonge gast afkomstig uit Canada stond als eerste en in zijn eentje op het podium. Deze singer songwriter met een repertoire van eigen nummers gooide hoge ogen met zijn ongelofelijke fingerstyle playing op de gitaar, dit in combinatie met zijn zang was een erg mooie opener voor deze avond.

Het was daarna tijd voor het wat stevigere gitaarwerk van Matthew Logan Vasquez. Deze zanger, afkomstig van indie rockband Delta Spirit, is nu solo gegaan. Wel heeft hij een drummer en bassist meegenomen. Deze band, afkomstig uit Texas, klonk een beetje als Nirvana die country is gaan spelen. Een aparte combinatie, maar het viel erg goed in de smaak bij het publiek.

Toen was het tijd voor de band waar iedereen toch wel op zat te wachten, The Dead South. De band is de laatste tijd snel in populariteit gestegen door de aanstekelijke muziek en danspasjes in de videoclip van het nummer ‘In Hell I’ll Be in Good Company’.

De band kwam op met de belichting van vier grote gloeilampen die bij ieders microfoon stonden. Als snel begonnen ze te spelen en de unieke rauwe en hese stem van zanger Nate Hilts viel meteen op, deze klonk precies zoals hij op de cd’s is. Na een erg korte ‘We are the Dead South’ gingen ze snel door met energieke set. “The next song is an old one, we haven’t played it in a while” was de aankondiging voor ‘The Dirty Juice’, afkomstig van hun eerste album was het volgende nummer.

“The next song is about drinking to many beers and not getting back in your house”, volgens guitarist Scott Pringle over het nummer ‘Time for Crawlin’. De band speelde flink door zonder al te veel te praten tussendoor, al werd er wel tijd gemaakt om af en toe een glaasje whisky in te schenken.

Een van de volgende nummers was een nummer dat ze volgens de zanger nog nooit live gespeeld hadden, maar voor Eindhoven gingen ze hem nu spelen: ‘Fat Little Killer Boy’. De zangers hadden hun gitaren aan de kant gelegd en ingeruild voor een blikje bier en Colton Crawford op de banjo kreeg er ook een, waarna cellist Danny Kenyon de grote hit ‘In Hell i’ll Be in Good Company’ inzette. De drie blikjes werden na elkaar precies in het ritme geopend, waarna de bekende danspasjes ingezet werden.

“Time for the sad part of the show, the last song. But if you want a dessert, you can ask after we are done”, liet de zanger de Effenaar weten. Uitereraard was het publiek wel in voor een toetje, dus kwam de band weer terug voor een drietal nummers, waaronder ‘Banjo Odyssey’. Hierna verlieten ze een voor een het podium.

Het was een erg mooie County/Bluegrass avond, met zowel rustige als wat stevigere muziek. The Dead South heeft met zijn bekende hits het publiek flink laten zingen en dansen en de rest aardig vermaakt met hun eigen podiumperformance. De nummers die door drie bandleden gezongen werden met allemaal hun eigen unieke stem zorgden voor een mooie afwisseling en ook instrumentaal waren ze allemaal steengoed!

Foto’s (c) Emily Parry

 

Deel: