Hij blijft op het gebied van poprock één van de best verkopende artiesten ooit en ook zijn concerten raken steevast uitverkocht. Terecht, want Bryan Adams is een zekere factor in het hedendaagse muzieklandschap. Wat velen vergeten is dat Adams al meer dan 40 jaar in de muziek zit. Wat wel bekend is, is dat ‘Shine a Light’ zijn 14e studio-album is.

Wat na een eerste keer luisteren van het nieuwe album meteen opvalt is dat er niet echt uitschieters op het album staan. Vergeleken met voorloper ‘Get up’ is Adams op ‘Get a Light’ weer meer terug gegaan naar zijn oude gitaarsound. Het eerste nummer, tevens titeltrack, ‘Shine A Light’ schreef Bryan samen met Ed Sheeran. Hij ontmoette Sheeran tijdens een van zijn shows in Dublin en de twee bleven contact houden. Adams stuurde Sheeran het refrein van ‘Shine a Light’ en een paar dagen later stuurde Ed hem al een tekst terug. Jammer dat hij Ed niet vroeg het nummer mee te zingen; Dat had het nummer wellicht wat verlichting gegeven.

Wel een duet op ‘Shine a Light’ is ‘That’s how strong our love is’, dat hij brengt samen met Jennifer Lopez. Zelf geeft Adams aan het een klassieker in wording te vinden. De popsong valt echter in de categorie niemendalletjes, hoe blij we ook zijn om nog eens iets van JLo te horen. Toch valt het nummer niet uit de toon gezien de overige nummers op het album. Want ook na enkele keren te hebben geluisterd, blijft ‘Shine a Light’ niet hangen. Op het album staan feitelijk slechts albumtracks; Nummers van gemiddeld niveau, zonder enige uitschieter. Zelfs ‘All or Nothing’ met zijn AC/DC-achtige riffs haalt het album niet omhoog, hoewel dat wellicht nog het beste nummer van het geheel is.

Het enige nummer dan zou kunnen blijven hangen is de enige cover op het album, Thin Lizzy’s ‘Whiskey in the Jar’, wat feitelijk ook niet echt één van de betere covers van het nummer mag worden genoemd. Pak een gemiddelde Ierse straatmuzikant en diens versie zou het beter doen dan Adam’s versie. Jammer dat Adams het nummer niet achterwege liet en er één of twee iets meer uitschieters op heeft gezet.

Al met al is ‘Shine a Light’ voor de liefhebbers van Adam’s oudere werk wellicht een aanvulling op de collectie. Iets meer terug richting de rock in plaats van zijn pop-periode. Hits als ‘Summer of ’69’, of ‘(Everything I do) I do it for you’ ga je niet vinden, zelfs geen kleine hitjes in de hitcategorie van ‘Heaven’ (bleef in de tipparade steken). Maar is dat erg? Voor de laatste hit van Bryan Adams moeten we sowieso al meer dan 20 jaar terug, terwijl zijn concerten steevast uitverkopen. Een albumpje voor de fans, zullen we maar zeggen, hoewel het album ook voor de echte fans wellicht te slap is. Jammer. (6/10) (Polydor / Universal International / Universal Music)

Deel: