De ‘ Scooby Snacks’ waarover gezongen wordt in de gelijknamige hit van de Fun Loving Criminals uit 1996 waren toch niet echt onschuldige snoepjes. Het nummer verhaalt over een bankoverval, gepleegd onder invloed van valium. Nu zijn de mannen van de Fun Loving Criminals zeker geen criminele bankovervallers, maar in het begin van hun carrière tikten de heren, zo gaat het verhaal, regelmatig een valiumpje achterover dat afkomstig was uit de apothekersvoorraad van bassist Fast zijn vader.

Random fact? Toch niet, de band staat zijn ontstaan bekend om haar volledig eigen totale relaxte en laid back versie van rock, waarbij gretig bijgemengd wordt uit de hip-hop en jazz. Dat heeft door de jaren heen geleid tot een absoluut eigen sound die instant herkenbaar is. Dat bij de totstandkoming ook een rol voor cannabisconsumptie is weggelegd, en vroeger dus ook valium, wekt geen verbazing als je de muziek ondergaat.

Nu komt op 18 januari het eerste nieuwe album uit sinds 8 jaar, en niet alleen de titel ‘Another Mimosa’ verwijst naar hun eigen album ‘Mimosa’ uit 1999. De oude, vertrouwde de Fun Loving Criminals receptuur van die heerlijke, net overal achteraan slenterende groovende rock, vol met New Yorkse humor is ook nu weer gewoon aanwezig. Geen risico’s, geen verrassingen, never change a winning team. Dat gezegd hebbende is het een heerlijk album geworden. En laten we wel wezen, als de FLC nu ineens met een totaal andere sound gingen experimenteren, en ineens geen humor bleken te hebben, dan waren de rapen aanzienlijk gaarder geweest dan nu.


‘Another Mimosa’ bevat 12 tracks en de band weet toch weer met een aantal originele covers en remakes de oren gespitst te krijgen. Tom Petty’s ‘Mary Janes Last Dance’, Freddie Kings ‘Going Down’ en Ice Cube’s classic ‘You Know How We Do It’ komen voorbij. Op de Bobby Womack/Georgie Fame klassieker ‘Daylight’ worden ze bijgestaan door Rowetta (The Happy Mondays). Daarnaast hebben ze twee van hun eigen tracks, ‘Love Unlimited’ & ‘Southside’, opnieuw opgenomen en staat er een compleet nieuwe track op, ‘Sunset’ getiteld. Meest verrassende track op dit album is toch wel de Neil Diamond cover ‘Hello Again’, die zo volslagen natuurlijk als een echte Fun Loving Criminals track binnenkomt, dat je echt ff de soundtrack van ‘the Jazz Singer’ van Neil Diamond erbij moet pakken om je er van te vergewissen dat de mannen deze guilty pleasure van hun stadgenoot omgewerkt te hebben tot een onvervalst Fun Loving Criminals nummer.

Op de 2019 tourlijst van de band staan tot op heden nog geen Nederlandse datums. Dat is jammer, want de band is al jaren een graag geziene gast op Nederlandse (festival)podia. Mocht het niet lukken ze deze zomer live te zien, dan hebben we in ieder geval ‘Another Mimosa’ nog om lekker in de auto of op een mooie zomeravond te draaien. Ook na meer dan 20 jaar verrassen de Fun Loving Criminals nog steeds niet, maar ze verzaken ook zeker niet. (8/10) (DiFontaine)

Deel: