Het Bimhuis in Amsterdam staat in februari in het teken van Nordic Jazz, een nieuwe concertserie met 4 bijzondere Scandinavische bands. Opvallend: al deze musici zijn niet alleen te horen op kwaliteitslabels als ECM, Hubro en Rune Grammofon, ze delen ook een ruimtelijke, uitgekiende klank en een hoogwaardige instrumentbeheersing.

Nordic Jazz trapt op 7 februari af met een allstar trio rond de vooraanstaande Noorse contrabassist Mats Eilertsen. Zijn evenwichtige klanken krijgen extra sfeer door het subtiele spel van pianist Harmen Fraanje en drummer Thomas Strønen. De samenwerking tussen deze drie grootheden levert lyrische, atmosferische en onverwachte jazz op.
De serie vervolgt met een concert van de Deense gitaarvirtuoos Jakob Bro, die zijn gelaagde, ruimtelijke spel versterkt met het geluid van bassist Thomas Morgan en drummer Joey Baron, spilfiguur in de New Yorkse downtown-scene. Met hun live-album Bay of Rainbows op ECM gooide dit drietal hele hoge ogen. Op 14 februari bewijzen ze zich opnieuw bij het Bimhuis.

Nils Økland wordt beschouwd als een van de beste hedendaagse jazzviolisten. Op 21 februari komt de Scandinavische stermuzikant met zijn vijfkoppige band naar het Bimhuis in Amsterdam. Het kenmerkende geluid van de hardingfele, de Noorse traditionele tegenhanger van de viool, combineren de artiesten van de Nils Økland Band met typische jazzklanken van de sax, vibrafoon en contrabas. Het resultaat gaat van folk uit de Noordelijke regionen langs 17deeeuwse barok, tot de meer meditatieve composities van Michael Nyman en Gavin Bryars.

Het Tord Gustavsen Trio sluit Nordic Jazz op 22 februari af. Voor het nieuwe album ‘The Other Side’ bewerkte Gustavsen zowel eeuwenoude Noorse hymnes als koralen van Bach. Met Sigurd Hole op bas en Jarle Vespestad op drums resulteren deze composities in abstracte, Noorse gospel.

Niet uit Scandinavië, maar wel net zo zinderend en verwarmend als de concerten uit Nordic Jazz; op 3 februari presenteert het Bimhuis in Amsterdam in samenwerking met Amsterdam Roots Bassekou Kouyate & Ngoni Ba; een van de beste Afrikaanse live-bands van dit moment.

Deel: