Het zien van de naam Ripoff Raskolnikov maakte was herinneringen in mij wakker. Ergens zij mij de naam iets, maar ik kon het niet plaatsen. Na diep in mijn geheugen cq archief te hebben gedoken herinnerde ik me dat ik de goede man ooit in Duitsland heb zien optreden toen ik daar nog woonde. Raskolnikov, die bij de burgerlijke stand bekend is als Ludwig Knoglinger, is een Oostenrijkse muzikant, die over de hele wereld gezworven heeft. Hij speelde als straatmuzikant en stond ook in clubs en op festivals. Inmiddels woont hij alweer vele jaren in Oostenrijk en concentreert hij zich met zijn muziek vooral op de Duitstalige landen en Hongarije. In de loop van de jaren was hij zowel met band als solo en duo te horen.

Onlangs is de cd ‘Small World’ verschenen met daarop elf nummers, waarvan tien van eigen hand. Hij wordt begeleid door Szabolcs Nagy (piano), Varga László Laca (basgitaar) en Lajos Gyenge (drums). Muzikaal is het prima en bevindt de stijl zich ergens tussen de blues en Europese volksmuziek. Dat Ripoff nog wat te vertellen heeft blijkt uit nummers als ‘Sharks’, waarin hij de problematiek rond de bootvluchtelingen bezingt en vooral hoe de regeringsleider ermee omgaan, en ‘I’ll Walk Away’, waarin hij de wereld bezingt zoals die wordt gezien door iemand met Alzheimer.

Twee anders nummers die indruk maken zijn ‘Blue Afternoon’ en de ballad ‘So Much Water’. ‘Small World’ is een zeer prettige hernieuwde kennismaking met deze Oostenrijkse bluesman. Klasse. (8/10) (XLNT Records)

Deel: