Sugar Factory is failliet. De concertzaal in Amsterdam heeft per direct haar deuren gesloten. De club is niet langer gemachtigd om te exploiteren en heeft faillissement aangevraagd. De laatste maanden hebben de eigenaren van Sugar Factory alles op alles gezet om het voortbestaan van de club te bewaken, maar de middelen bleken onvoldoende. Vanaf 7 januari 2019 zal de club derhalve na veertien jaar haar deuren moeten sluiten. Het faillissement treft meer dan vijftig personeelsleden en freelancers. De kaartverkoop voor komende optredens en club evenementen, die tot het einde van april gepland stonden, zijn inmiddels gestaakt.

Op financieel gebied ging het al geruime tijd niet goed met de club annex livepodium, opgericht in 2005 als nachttheater met als doel om livemuziek, theater en clubevenementen samen te brengen. De afgelopen anderhalf jaar heeft Sugar Factory zich hard ingezet om een vernieuwde muzikale lijn uit te zetten, en hoewel de club compleet zelfstandig en zonder subsidies functioneerde bleef de exploitatie dusdanig achter dat de organisatie nu geforceerd is om een faillissement aan te vragen. Volgens de eigenaren van Sugar Factory zijn alle opties voor een eventuele doorstart onderzocht, maar deze bleken mede door openstaande schulden niet mogelijk.

Sugar Factory

Sugar Factory was zeven dagen per week geopend. In 2018 alleen al organiseerde het podium 405 club evenementen en 165 live concerten waar in dat jaar 157.283 bezoekers op afkwamen. Sugar Factory stond bekend om het faciliteren van verschillende subculturen, en bood gedurende haar bestaan een belangrijk podium voor verschillende organisaties en artiesten. Zo gaf het podium op allerlei manieren plek voor talentontwikkeling; zoals de ruimte bieden voor aanstormende lokale acts, het organiseren van talloze bandavonden en exposities voor opkomende kunstenaars. Hierdoor stond de club op de kaart als een plek waar je elke dag iets nieuws en actueels kon ontdekken.

Samenwerken met externe partijen was een rode draad door de geschiedenis van Sugar Factory. Gedurende de week gaf het podium plek aan organisaties om clubnachten en concerten te organiseren, maar beheerde zelf ook een substantieel gedeelte van het programma. Daarnaast passeerden talloze grote internationale artiesten zoals J. Dilla, Carl Craig, Gilles Peterson, Roy Ayers, Lily Allen, Modeselektor, Joss Stone, Madlib, Frankie Knuckles, Gregory Porter, Kerri Chandler, SUUNS, Âme & Dixon, Black Coffee, Elijah Wood en velen anderen de revue.

North Sea Jazz Club

Het faillisement komt nog geen jaar na het faillisement van de Amsterdamse North Sea Jazz Club. Dat podium sloot eind februari vorig haar haar deuren, nadat ze de huur niet meer kon opbrengen. De Jazzclub raakte in de financiële problemen, ondanks dat de shows vrijwel structureel uitverkocht raakten. Ook de Sugar Facroty had over aanloop van het publiek niets te klagen. De dure huren in Amsterdam zouden dus wel eens de oorzaak kunnen zijn en de reden dat juist in de rest van het land gekeken wordt naar nieuwe zalen. Voorbeelden zijn hiervan het steeds intensievere gebruik van het Klokgebouw in Eindhoven en de nieuwe Maassilo in Rotterdam. Hierdoor worden op relatief goedkopere lokaties grotere concerten gehouden en wordt de druk uit Amsterdam weggehaald. Dat concertgangers steeds verwender raken met de uitstekende programmering van concertzalen door het hele land, en dus minder ver willen reizen, lijkt echter voor de NSJ club en Sugar Facroty geen oorzaak te zijn geweest, gezien de bezetting van de zalen.

Deel: