De Jeugd Van Tegenwoordig, een introductie hebben deze mannen niet nodig. Na hun eerste hit in 2005 ’Watskeburt?’ die heel vernieuwd was, lekker maar vooral heel vreemd hebben ze bewezen met de vele hits die volgden dat ze alles behalve eendagsvliegen zouden zijn. Boven de verwachting van menig muziekcritici.

Met 7 albums op hun naam kwamen ze afgelopen november met het nieuwe album ‘Anders (different)’ uit, dit is een perfecte benaming voor hun album. Met voor het eerst Engelstalige teksten, ‘Let the tits out’ en ‘Smokinsippin’ gecombineerd met rock, waren we heel benieuwd wat deze avond ons zou gaan brengen. Dit was ook te zien aan de lange rij die voor de 013 stond te wachten. Bam, Uitverkocht!

Als eerste kwam Bas Bron op het podium staan achter zijn tafels, zonder deze geniale beats van deze man zou De Jeugd niet zijn wat ze nu zijn. Vervolgens kwam Wille Wartaal, hij bleef als een standbeeld staan om het geschreeuw van de 013 in ontvangst te nemen. Dan startte het nummer ‘Rattengif’ van het nieuwe album. Een voor een kwamen de mannen op toen hun couplet begon. Willie, Faberyayo en Vjeze Fur daar stonden ze dan, ze hadden er zin in en 013 ook.

Dan startte de eerste beats van ‘Hollereer’. Vjeze Fur, Faberyayo, en Willie hebben een aanstekelijke energie als ze springen op de beats, springt heel 013 mee. Soepele en enig zins foute dansmoves, gekleed in nonchalante outfits hadden ze een setlist met afwisselende nummers van oudere en het nieuwere album gecombineerd. Een kleine greep van de avond ‘Gekke boys’, ‘Hiero’, ‘Let’s get Spanish’, ‘Hocus Pocus’, ‘Manon’, ‘Torpedo’, ‘Sterrenstof’. Hier en daar een autotune, gooien van drank in de zaal, shirtjes uit, schunnige teksten, de Jeugd komt overal mee weg.

Crowdsurfend gingen Faberyayo en Vjeze Fur door de menigte, zonder enige moeite zongen ze de teksten vlekkeloos door. De Jeugd werd letterlijk en figuurlijk op handen gedragen. Met het zwoele nummer ‘Wittewijnmuziek’, wat enigszins de nodige rust gaf in de hele set, kon iedereen zijn kuiten even rust geven om vervolgens weer op en neer te springen en bier te gooien.

Het publiek kreeg alle aandacht, ze lieten een couplet compleet door het publiek zingen en stonden met trots te kijken. 013 sprong van links na rechts, handen in de lucht, teksten werden hard meegezongen en iedereen danste mee met de goede beats, een waterval van fantastische teksten en woorden zorgde voor een goede sfeer en een lach op het gezicht.

Dan volgde de toegift, deze startten ze met ‘Ik kwam haar tegen in de moshpit’. Een geniale mix volgde van ‘Buma in me zak’ en ‘Gemist’ en eindigen ze met ‘De Formule’, de eindeloze sirene in het nummer zorgde ervoor dat Tilburg nog heel even tot de max uit zijn plaat kon gaan, shirtjes uit en bier in de lucht!

Ze hebben geen grote show en of poespas nodig, met zijn vieren doen ze het en het lijkt wel zonder moeite, de juiste energie, moves en humoristische teksten die iedereen van voor tot achter mee zingt. Enige minpunt, 1,5 uur is te kort voor alle kneiters die ze in de afgelopen 13 jaar hebben gemaakt te laten horen. De Jeugd heeft zichzelf wederom bewezen; De Jeugd is de Formule.

Foto’s (c) Emily Parry

Deel: