Navarone staat te trappelen om Nederland te veroveren. Na ruim 10 jaar is de band toe aan een volgende stap. Drie albums maakte Navarone tot nu toe. De band speelde het Nederlandse clubcircuit van Leeuwarden tot Maastricht en Zierikzee tot Enschede meermalen plat en Navarone is een graag geziene gast op festivals in binnen- en buitenland. Maar tegelijkertijd kunnen de leden nog steeds niet van de inkomsten van de band leven.

Vandaar het salvo aan activiteiten om nu toch echt de overstap te maken naar de grote zalen. Navarone doet als eerste band ter wereld mee aan the Voice of Holland. Inmiddels is de eerste stap gezet en is de band zich onder leiding van coach Anouk aan het voorbereiden op the Battles. Navarone staat daarnaast aan de vooravond van een nieuwe clubtour. Maar bovenal komt er een nieuw, ambitieus album uit dat luistert naar de naam Salvo. Laat ik maar met de deur in huis vallen: Salvo is weer een geweldig album waarin de band met behulp van vrijwel de gehele muziekgeschiedenis van de classic rock via psychedelica, funkrock, grunge en stoner weet om te smeden tot een geheel waar duidelijk de Navarone signatuur onder staat.

Is het allemaal geweldig dan? Nee, dat niet en laten we met het minpuntje beginnen: Opener ‘The Strong Survive’ valt in de valkuil die altijd op de loer ligt bij geweldige vocalisten als Merijn: Zijn hoge kopstem is een kracht waarmee hij groots kan uithalen, maar als deze niet gedoseerd wordt dan wordt het vermoeiend om naar te luisteren. Goed, tot zover het slechte nieuws. Het zwaar funkende ‘Reset’ doet aan de hoogtijdagen van Mothers Finest denken. Al beluisterend grijpt het je. Je ziet als het ware de golvende festivalweides al voor je. ‘Waste’ drijft op de zware basgrooves van Bram en komt met zijn zware riffs hard binnen op je middenrif. De intense vocalen trekken je over de streep. Dit zijn de nummers waarmee Navarone eerst the Voice en daarna Nederland voor zich kan winnen. ‘Cerberus’ is een voorbeeld van het eclectische dat Navarone kenmerkt: van zware rock naar een psychedelische break en via seventies classic rock weer terug naar de zware riffs en dat in minder dan 5 minuten.

Het hoogtepunt van ‘Salvo’ is het epische ‘Fire’ dat opent met een kale gitaar, de ingehouden spanning in de vocalen en de zware akkoorden van een piano waarna het nummer langzaam maar onverbiddelijk opbouwt naar een uitbundige uitbarsting waarin de gouden strot van Merijn de hoofdrol speelt. Langzaam en onheilspellend sterft ‘Fire weg met de kale gitaarklanken waarmee het nummer opende. In ‘Another Way’ hoor je dat de mannen van Navarone ook nog in een tribute band voor Michael Jackson spelen. Het is zeker geen Michael Jackson-liedje, maar het arrangement en de zanglijn doen aan the King of Pop denken, verpakt in stevige rock.

Kortom Navarone levert met ‘Salvo’ weer een prachtplaat. Een waardevolle toevoeging aan haar toch al rijke oeuvre en een aantal nummers die zich een vaste plek op de live setlist zullen innemen. Navarone is er klaar voor. Nu Nederland nog.

‘Salvo’ komt uit op 23 november 2019 bij Suburban records. Het nieuwe album wordt gepresenteerd op 17 november in een al wekenlang uitverkocht Doornroosje waarmee de band de ‘Salvo’ clubtour aftrapt die begin 2019 zalen van Alkmaar tot Oss aan gaat doen. (8/10) (Suburban Records)

Deel: