Racoon is net als Blof een Zeeuwse band. Zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige zijn begonnen in een hardcore/hardrockgroep, genaamd ‘Vict ‘em.’ Na het stoppen van de band in 1996 gingen Bart en Dennis samen akoestisch verder. In 1997 kwamen gitarist Stefan de Kroon en drummer Paul Bukkens erbij. Racoon was geboren! Vele Engelstalige hits volgden, oa: ‘Love you more’, ‘Lucky all my life’, ‘No mercy’, ‘Took a hit’, ‘Don’t give up the fight’. Eind 2017 stopte Stefan en werd Maarten van Damme de nieuwe bassist. Hij was eerder bekend van Abel en Rosemary’s sons.

In deze bezetting kwam Racoon op woensdag 21 november naar theater ‘T Spant in Bussum. Dit kleine, maar oh zo gezellige theater bestaat in januari 2019 al 50 jaar. Met duizenden voorstellingen en evenementen een icoon in Nederland. ‘T Spant vormde eerder het decor van programma’s als: ‘In de hoofdrol, stuif es in, Ren je rot en De Willem Ruis lotto show’. Nu was het dus de beurt aan Racoon. Het publiek werd gastvrij ontvangen door de portier. Men was verrast door de gratis service zoals: garderobe en portemonnee-loze pauze. Dit is niet in alle theaters zo.

‘Here comes the night’, duidelijk werd bij de opkomst van de bandleden dat zij er zin in hadden. “Hallo Bussum, voor wie het nog niet weten; wij zijn de band Racoon. Wij spelen een paar liedjes voor jullie van onze laatste cd ‘Look ahead and see the distance’. Natuurlijk ook een paar hits”. Opvallend was dat er veel liedjes werden gezongen over de relatiesfeer, over ouder worden en een ode aan de kids. “Ook al maken zij er vaak een rommeltje van”, lachte Bart, “wij houden van onze kinderen”. Er werd ingezet met; ‘Stay little ‘en vervolgens ‘Motherfather’. Deze nummers lenen zich prima voor het theater. Tijdens festivals of op een poppodium spelen ze een ander repertoire, wat luchtiger. In dit concert dus veel ruimte voor verdieping en Bart zong met veel gevoel! Het was werkelijk prachtig en veelal akoestisch. Zo ook het ‘Don’t give up the fight’, geschreven voor Jayden (zoon van de vroegere buurjongen van Bart). Jayden is overleden aan neuroblastoom, een vorm van kinderkanker. De leden van Racoon zijn nu ambassadeurs voor deze stichting.

Centraal tijdens het concert stond ook de naam Anne. Zij was de oudste zus van Bart en leeft niet meer. Toen zij ziek was, had Bart een nummer voor haar geschreven. Zij vond het ”mwa, wel leuk….”. Bart:”Ik heb een hekel aan de liefde, omdat die zo verschrikkelijk zeer kan doen als je veel van iemand houdt en diegene dan toch verliest…. vandaar het lied ‘Hate to love’.

Nadat alle gevoelige snaren waren geraakt en er menig traantje was gevloeid was het tijd voor wat vrolijkere nummers. ‘Love you more’ werd enthousiast ontvangen. De bandleden werden voorgesteld door Bart. Bij de ‘nieuweling’ Maarten van Damme werd gezegd: “Dit is mijn zwager, jaja hij doet het met mijn zus”. Om de ontspannen sfeer die er al was nog wat intiemer te maken, kwamen alle bandleden op krukken vlakbij het publiek zitten en werd het wederom akoestische ‘Bring it on’ gespeeld. Drummer Paul liet horen dat hij ook kan meezingen. “Nu is Paul kaal”’ lachte Bart, “maar vroeger zaten wij eens in een auto en de blonde lange lokken van Paul wapperden bij het open raam. Zag je de mensen in de auto naast ons denken: kijk eens wat een lekker wijf”. Iemand van de voorste rij in het publiek kon niet meer stoppen met lachen, dus Bart bood zijn flesje water aan. Genoeg gepraat! Van ‘Feel like flying’ naar ‘Change is coming soon’, Liverpool rain’ en ‘Took a hit’.

De eerste Nederlandstalige hit uit 2012 ‘Oceaan’ is werkelijk prachtig! Het is de hit van de film; Alles is familie. Racoon had grote twijfels om in het Nederlands te gaan zingen, maar wat heeft dit goed uitgepakt. Er werd afgesloten met een toegift van 2 nummers: ‘Tears for diamonds’ en ‘Boy breaks heart’. Racoon werd overladen met een welverdiende staande ovatie en voor alle bandleden een bos bloemen, aangeboden door het theater. Bart bedankte met een zoen. Het concert was ook werkelijk om te zoenen! Het publiek heeft dan ook in de foyer lang nagepraat over de kwaliteiten van Racoon. Heel mooi gezongen en goed gespeeld. Het geluid was ook perfect geregeld. Alle lof, ook voor theater ’t Spant!

Deel: