De afgelopen jaren hebben veel grote namen op het podium gestaan tijdens Night of the Proms; Donna Summer, Tears for Fears, Midge Ure, UB40, Simple Minds, te veel om op te noemen. Voor editie 2018 was de line-up voor het muziekfeest dat pop en klassiek feilloos combineert fenomenaal. Seal, Al McKay’s Earth Wind & Fire Experience, Suzanne Vega, Milow, gitarist Petrit Çeku en John Miles sierden op zaterdag 17 november het affiche.

Na de opening door het Antwerp Philharmonic Orchestra onder leiding van de dirigente Alexandra Arrieche vertelde gastvrouwe Leona Philippo dat deze avond de 200e Night of the Proms-show gegeven ging worden in Ahoy. Het eerste klassieke stuk dat ten gehore werd gebracht was de ‘9e symfonie’ van Antonín Dvořák, gevolgd door een eerbetoon aan een van de grootste componisten, Leonard Bernstein met een stuk uit de wereldberoemde musical West Side Story getiteld ‘Mambo’.

Vervolgens was het de beurt aan de fluitist van het orkest om zijn muzikale kunsten te laten horen. De man presteerde het om op meerdere blokfluiten tegelijk te spelen. Zijn optreden was voorzien van een flinke dosis humor, iets dat door het publiek werd gewaardeerd met een groot applaus.

Suzanne Vega mocht hierna laten horen dat haar stemgeluid na al die jaren nog steeds zeer goed is. Ze opende haar optreden met een akoestische versie van ‘Tom’s Diner’, komende van het album ‘Solitude Standing’ (1987) en vervolgde met ‘Marlene On The Wall’. Ze werd hierbij natuurlijk begeleid door het koor van de Proms. De Amerikaanse singer-songwriter sloot haar optreden af met de uit 1987 daterende single ‘Luka’. Vega’s optreden was van zeer hoog niveau, dus dat beloofde wat voor de rest van de avond.

De uit Kosovo afkomstige gitarist Petrit Çeku bracht na het schitterende optreden van Suzanne Vega op virtuoze manier het prachtige nummer ‘Cavatina’ Theme from The Deer Hunter. Daar kreeg hij Ahoy wel even stil mee. Çeku won in zijn carrière diverse prijzen voor zijn fameuze gitaarspel en gaf de avond een mooi, rustig tintje.

‘Let’s Groove Tonight’, dat lukte wel tijdens het optreden van Al McKay’s Earth Wind & Fire Experience. De band bracht deze hit en knalde vervolgens ‘September’ en ‘Boogie Wonderland’ door het swingende Ahoy. Het publiek genoot met volle teugen en danste er flink op los. De band, die zeventien keer genomineerd werd voor een Grammy Award en er zes in ontvangst mocht nemen, gaf een show die menig muziekliefhebber nog lang zal herinneren.

“Het lijkt vanavond wel de avond van de odes”, vertelde Leona Philippo, om vervolgens een spetterende versie van Aretha Franklin’s ‘Respect’ te geven. Na deze rood gloeiende soul mocht het publiek even afkoelen met ‘An der schönen blauen Donau’ van Johann Strauss jr.

John Miles mag natuurlijk niet ontbreken tijdens Night of the Proms. De multi-instrumentalist bracht – zoals ieder jaar – zijn grote en enige hit ‘Music’ ten gehore. Dit is en blijft toch wel een van de hoogtepunten van dit muzikale feest. “Let’s Jump”, riep Miles door Ahoy waarna er een geweldige versie van Van Halen’s ‘Jump’ door de muziektempel knalde.

Na nogmaals een muzikaal en humoristisch intermezzo van de fluitist, bijgestaan door een aantal bezoekers, volgde een tango, gespeeld tussen Petrit Çeku en het orkest. Aan het eind van deze tango was het de beurt aan Jonathan Vandenbroeck, beter bekend als Milow. De sympathieke zanger startte zijn optreden met ‘You don’t Know’ en ‘You and Me’. Het was Milow’s allereerste keer bij Night of the Proms, dit was geenszins te merken. John Miles stond hem bij tijdens ‘Lay your worry down’ en hij eindigde met zijn eerste hitsingle ‘Ayo Technology’ en ‘Howling At The Moon’. Duidelijk mag zijn dat de Leuvenaar een goed en degelijk optreden gaf.

In april van dit jaar overleed de Zweedse dj Avicii. John Miles bracht een schitterend eerbetoon aan Avicii met diens wereldhit ‘Wake Me Up’. De enige ster van het affiche die we nog niet hadden gezien was Seal. De Britse soulzanger trapte af met ‘Luck be a Lady’, uit de musical ‘Guys and Dolls’. Seal vervolgde met Amii Stewart’s hit ‘Knock on Wood’ (oorspronkelijk geschreven voor Otis Redding). Seal schreef zo’n 35 jaar geleden ‘Kiss from a Rose’ uit de film ‘Batman Forever’. Echt schitterend om dit te horen tijdens Night of the Proms, met het koor en het orkest. Natuurlijk mag tijdens een optreden van Seal de hit die hij in 1991 had (samen met Adamski) ‘Killer’ niet ontbreken. Ahoy ging helemaal los, toen na deze apotheose Seal ‘Crazy’ bracht. De zanger kreeg een staande ovatie.

Nadat Leona Philippo alle artiesten bedankte kwamen ze allemaal nog eenmaal het podium op om Night of the Proms 2018 af te sluiten met de Beatles-hit ‘Hey Jude’. Editie 2018 van Night of the Proms in Ahoy was weer een daverend succes, op naar 2019!

Foto’s (c) Armelle van Helden / Maxazine

Deel: