De Amerikaanse band Alice Chains uit Seattle keert voor het eerst in 9 jaar terug naar Nederland. De grungeband staat op maandag 27 mei 2019 in 013 Poppodium te Tilburg. Hoewel de groep het na 1995 voor gezien gaf, maakte de groep in 2009 een succesvolle doorstart. Dit jaar werd het derde album sinds de ‘hiatus’ uitgebracht: ‘Rainier Fog’. Support is er van Black Rebel Motorcycle Club.

Die scherpe riff in ‘Man In The Box’, daar begon het mee. Het debuutalbum ‘Facelift’ van Alice In Chains wilde nog niet aanslaan totdat MTV dat nummer in de rotatie zette. Toen ging het snel en stoomde het album op naar gouden status. Het grootste succes moest toen echter nog volgen. De band ging terug de studio en kwam er weer uit met ‘Dirt’. Een album wat een flink pak donkerder was dan het debuut. Met singles ‘Would?’ en ‘Rooster’ kregen ze ook mainstream succes en werd de band één van de belangrijkste namen in de grunge, naast bands als Soundgarden, Pearl Jam en Nirvana. Ten opzichte van die bands zou Alice In Chains altijd het rauwere en hardere broertje blijven.

Na het derde album ‘Alice In Chains’ in 1995 hield de band het voor gezien. En daar leek het ook bij te blijven, vooral toen zanger Layne Staley in 2002 kwam te overlijden aan een overdosis heroïne en cocaïne. Maar zie: de band kwam in 2005 toch weer bij elkaar voor wat losse shows. Toen William DuVall werd aangetrokken als nieuwe zanger werd het echter menens. Dat leidde tot het album ‘Black Gives Way To Blue’ in 2008, een album wat lovend werd ontvangen door de pers.

Met die plaat onder de arm bracht de band in 2010 een bezoek aan De Effenaar, wat vooralsnog de laatste show in Nederland was. In 2013 verscheen ‘The Devil Put Dinosaurs Here’ en in 2018 het derde album sinds de doorstart: ‘Rainier Fog’. Dat album brengt de Amerikanen op maandag 27 mei 2019 naar 013 Poppodium in Tilburg. Support is er van Black Rebel Motorcycle Club. Het is de enige Nederlandse show. Tickets kosten €46,40 (exclusief servicekosten) en gaan vanaf 9 november om 10:00 uur in de voorverkoop

Deel: