Onder de naam temp. opent eind november in Amsterdam-Zuid een tijdelijke multidisciplinaire evenementenlocatie. Op 27 en 28 november maakt het iconische Britse danceduo Underworld deze club onderdeel van hun nieuwe project Drift. Tijdens de twee shows in Amsterdam experimenteert Underworld met een mix van nieuw materiaal, klassieke tracks en obscure parels.

Underworld geldt al sinds de vroege de jaren ’90 als een creatief icoon dat baanbrekende elektronische muziek koppelt aan de creatieve drang en expressie van traditionele kunstenaars. Hun iconische Born Slippy (Nuxx) werd door gebruik in de film Trainspotting de soundtrack van een generatie, de band verkocht miljoenen albums en was headliner op de grootste festivals. Tegelijk werkte de band aan talloze filmsoundtracks van onder meer Oscar-winnaars Anthony Minghella en Danny Boyle, exposeerde Underworld in galleries en voorzagen zij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen van de soundtrack. Vorig jaar baarde de band opzien door in de fietstunnel onder het Rijksmuseum op te treden, dit jaar wist Underworld vriend en vijand te verrassen door hun samenwerking met Iggy Pop.

Op 23 november opent temp. de deuren aan het Burgerweeshuispad in Amsterdam-Zuid, met de ambitie om zes maanden lang ‘een plek voor ongeremde creativiteit en inventiviteit’ te zijn. Parallel daaraan rolt Underworld hun nieuwe project Drift uit. Deze een jaar durende creatieve uitlaatklep wordt in samenwerking met het multidisciplinaire kunstenaarscollectief Tomato (waar Underworld-leden Karl Hyde en Rock Smith deel van uitmaken) ontwikkeld. Onder de Drift-vlag worden het komende jaar met strakke regelmaat muziek, films, verhalen en meer uitgebracht. Spraakmakende optredens op bijzondere plekken zijn onderdeel van het totaalconcept. Nadat Underworld vorig jaar met veel succes een performance neerzette in de fietstunnel onder het Rijksmuseum, zien zij in het nieuwe temp. een perfecte plek om op 27 en 28 november de eerste Drift-liveshows te geven. “In 2017 hebben we herontdekt hoe fantastisch het voor ons is om op kleinere plekken te spelen”, aldus Underworlds Rick Smith. “Een dusdanig inspirerende ervaring, dat we het dit jaar gewoon opnieuw willen doen.”

De creatieve ambitie van de tijdelijke locatie temp., dat het komende half jaar het canvas wil vormen voor de meest uiteenlopende creatieve uitspattingen, sluit naadloos aan op het multidisciplinaire Drift-concept van Underworld. Dat start 1 november met de release van de track Another Silent Way, een meedogenloze acidstamper met een denderende drumbeat. De videoclip van Another Silent Way is de eerste in een serie wekelijkse releases die onder de vlag Drift Episode 1 gaan verschijnen via underworldlive.com. Het is de soundtrack bij een in samenwerking met de Britse Drifting (autorace) community en Tomato gemaakte film, die afgelopen zomer is opgenomen. Drift Episode 1 wordt vanaf nu elke donderdag aangevuld met een nieuwe release.

Deel: